1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Yenen fortsätter att falla

Spredarna i euroområdet har minskat under förmiddagen. Tyska
räntor handlas 2-3 punkter upp medan spanska räntor är 4-7 punkter ned.
Europabörserna visar en blandad utveckling med relativt små nettorörelser.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg till definitiva 48,8 i juni, från 48,3 föregående månad. Preliminärt rapporterades 48,7. PMI reviderades ned något för Tyskland men upp något för Frankrike och Italien.

Enligt Eurostat steg arbetslösheten i euroområdet till 12,1 procent i maj från 12,0 procent föregående månad, väntat var 12,3 procent. Snabb-KPI visade en väntad uppgång i inflationstakten till 1,6 procent i juni från 1,4 procent i maj, medan kärninflationen låg kvar på 1,2 procent.

Handlare uppgav för Reuters att handelsvolymerna var begränsade på måndagen och att fokus främst ligger på amerikanska data, med fredagens jobbrapport om huvudnummer.

"Arbetsmarknadsdata kommer att vara absolut avgörande för nedtrappningen av QE. Om vi får se en stark jobbrapport på fredag så kommer det åter att stärka marknadens förväntningar om minskad QE-takt senast i september, och lägga nytt tryck på obligationerna", sade Nick Stamenkovic på RIA Capital Markets till Reuters.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1,305 mot dollarn. Kronan stärktes efter svenska PMI och handlas cirka 7 respektive 8 öre starkare mot dollarn och euron jämfört med nivåerna vid stängning i fredags. Svenska räntor är 2-4 punkter upp.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex steg till 53,5 i juni från 51,9 månaden före, väntat var 52,0 enlig SME Direkts prognosenkät.

Uppgången var bred och samtliga delindex gav ett positivt bidrag till att PMI-totalt steg. Orderingången svarade för det största positiva bidraget. Uppgången kom både från hemma- och exportmarknaden och som tog ytterligare ett kliv in i tillväxtzonen. Det har också satt positiva avtryck i företagens orderstockar, enligt Silf/Swedbank.

Nordeas Mikael Sarwe konstaterade att det försämrade risksentimentet i juni inte dämpade PMI.

"Vi räknar med att PMI gradvis förbättras under 2013. Den klassiska ledande indikatorn, order minus lager, pekar mot ett PMI över 55 senare i sommar", skrev Nordea i en kommentar.

Handelsbanken såg också utfallet som bättre än väntat, och noterade särskilt det starka utfallet för nya order, på den högsta nivån sedan april 2011. Alla delar visade förbättringar, och även om vissa delindex fortsatt ligger under 50-strecket så är det viktigaste i år den starka trenden för såväl order- som produktionskomponenterna.

"Om man bara tittar på PMI så ser utsikterna för accelerationen inom industrin bättre ut än vi väntat. Men andra mjuka och hårda data behöver också bedömas. Vår makroprognos innehåller att tillverkningsindustrin bottnar och en viss återhämtning i höst. Men om mer data i sommar ger fler överraskningar på uppsidan, så kan det finnas vissa uppåtrisker för prognoserna för export och investeringar", skrev Handelsbanken.

SCB rapporterade att finansinstitutens utlåning till hushållen ökade med 4,7 procent i årstakt i maj, upp från 4,6 procent i april men i linje med förväntningarna.

Utlåningen för bostadsändamål visade en ökning med 4,9 procent i årstakt. Utlåningsräntorna till såväl hushåll som företag sjönk något.

Stigande utlåning till hushållen ligger i vågskålen för oförändrad ränta från Riksbanken, och inför onsdagens räntebesked väntar sig samtliga bedömare i SME Direkts enkät att Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på 1,00 procent.

Pundet, som tappat under morgonen, återhämtade sig efter brittiska industri-PMI, som oväntat steg till 52,5 i juni från 51,5 föregående månad, den högsta nivån sedan maj 2011.

Tidigare på måndagen visade industri-PMI för Kina en nedgång till 50,1 i juni från 50,8 i  maj. Även HSBC:s industri-PMI sjönk i juni, till 48,2 från 49,2 föregående månad.

Yenen har fortsatt att tappa, till 99:60 mot dollarn och 129:90 mot euron. Bank of Japans konjunkturrapport, Tankan, visade en mer positiv bild. Index över stora tillverkningsindustriföretag steg till +4 från -8 föregående kvartal, och utfallet var bättre än vad både företagen själva och analytikerna hade räknat med.

Commerzbank skrev i en kommentar att stämningsläget i företagssektorn förbättrades substantiellt under andra kvartalet. Exporten har stigit igen sedan början av året och den privata konsumtionen är starkare. Dessutom är företagen mer optimistiska om den framtida utvecklingen.

"Exporten väntas också stiga kommande kvartal och den inhemska ekonomin bör gynnas av regeringens ekonomiska program och fortsatt återuppbyggnad efter tsunamin", skriver Commerzbank.

USA-räntorna har i stort gått sidledes under förmiddagen, med en lätt dragning uppåt. Den tioåriga statsobligationen handlas på 2,52 procent, oförändrat från svensk stängning i fredags.

Under eftermiddagen kommer ISM:s nationella inköpschefsindex för industrin som väntas ha tagit sig tillbaka över 50-strecketm, till 50,5 i juni från 49,0 i maj.

Före ISM kommer Markits definitiva industri-PMI, som preliminärt visade en liten uppgång till 52,4.

Måndag kl 11.30 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:6713 (6:7483) Statsobl 2y 1,17 (1,14)
EUR/SEK 8:7048 (8:7860) Statsobl 10y 2,23 (2,21)
EUR/USD 1:3048 (1:3020) Räntegap/ty 47 (46)
US obl 10y 2,54 (2,52) Tysk obl 10y 1,76 (1,75)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?