1515

Råvaror: Oljepriset upp<br />

Oljan handlas högre på fredagen medan basmetallerna visar en blandad utveckling inför den stundande amerikanska jobbrapporten (klockan 14.30).

"Vi väntar oss en säsongsmässig ökning i efterfrågan under kommande månader. Återhämtningen i USA har hittills ungefär varit som väntat. Arbetsmarknaden läker och ekonomin blir sakta bättre", sa Amrita Sen, oljemarknadsanalyschef på Energy Aspects i London, till Bloomberg News.

Vid klockan 14.20 handlas WTI-oljan i första termin upp 0,47 dollar till 95,23 dollar per fat, medan Nordsjöoljan Brent tickar upp 0,72 dollar till 104,33 dollar per fat.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 95,7230 mot yenen och 1,3267 mot euron. På fredagen kommer den amerikanska jobbrapporten för maj, som väntas visa en ökning i antalet sysselsatta med 163.000 enligt Bloomberg News prognosenkät. Arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 7,5 procent.

Arbetsmarknadsdata är en viktig faktor för Federal Reserves beslut om eventuell nedtrappning av tillgångsköpen, QE3, och därmed indirekt på risksentimentet.

Kopparns tremånaderstermin handlas 11 dollar ned på 7.324 dollar per ton, och även bly tappar svagt. Aluminium och zink stiger däremot 9 respektive 4 dollar.

I helgen väntas maj-statistik för bland annat KPI, detaljhandel och industriproduktion från Kina. Detaljhandeln och produktionen väntas visa en något högre ökning i årstakt medan KPI-inflationen antas stiga till 2,5 procent.

På ädelmetallmarknaden noteras guldet 3 dollar ned kring 1.411 dollar per uns och även silver tappar svagt.

"Dagens amerikanska jobbmarknadsrapport kommer att bestämma vilken riktning guldpriset tar i närtid. En stark siffra eller ytterligare nedgång i arbetslösheten skulle vara negativt för guld", skrev Andrey Kryuchenkov, analytiker på VTB Capital i London, i ett kundbrev enligt Bloomberg News.

Noteringar kl 14.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,47 USD  95,23
Brent, första termin  +0,72 USD  104,33Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -11 USD  7.324
Zink  +4 USD  1.937
Aluminium  +9 USD  1.972
Nickel  +59 USD  15.139
Bly  -9 USD  2.192
Tenn  +190 USD  21.045Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -2,59 USD  1.411,23
Silver  -0,02 USD  22,63


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?