1515

Räntor och valutor: <br />Dollarn tappar mot euron<br />

Amerikanska statspappersräntor noterade endast mindre förändringar efter den svenska marknadens stängning på tisdagen efter att ha stigit tidigare på dagen. Dollarn handlades samtidigt svagare mot euron.

Marknadsaktörer fortsatte spekulationerna om när Federal Reserve eventuellt kan komma att börja skära ned på de månatliga obligationsköpen, och särskilt noterades att Jan Hatzius och Joseph LaVorgna, chefekonomer för USA på Goldman Sachs respektive Deutsche Bank, båda förutspår att Fed kan börja dra ned på obligationsköpen i september.

"En september-tapering (neddragning av de månatliga köpen) är definitivt möjligt. Jag tror att det kommer att bero på data", sade Jan Hatzius, till Bloomberg tv

Esther George, Fedchef i Kansas City som har reserverat sig i Fomc mot stimulansåtgärderna i år, tvingades ställa in ett planerat tal på tisdagskvällen på grund av sjukdom. I det förskrivna anförandet argumenterade hon dock för att Fed ska börja dra ned på obligationsköpen.

"I skenet av en allt starkare ekonomi, stödjer jag att en sänkning tillgångsköpen bör vara nästa steg för penningpolitiken. Att vänta för länge med att bekräfta ekonomin utveckling och förbereda marknaderna för ett mer normalt policyläge innebär inte mindre risk än att avsluta för tidigt", framgick det av Ester Georges anförande.

På eftermiddagens USA-agenda märks ADP:s mätning av sysselsättningsutvecklingen i den privata sektorn i maj, klockan 14.15, som kan bli vägledande för prognoserna inför fredagens officiella sysselsättningsrapport. Enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning med 167.000 i maj.

Klockan 16.00 kommer vidare tjänste-ISM för maj, som väntas ha stigit till 53,5 från 53,1 i april, och industriorderdata för april som väntas ha ökat 1,5 procent jämfört med i mars.

Asiatiska aktiemarknader inledde onsdagens handel i en mestadels negativ ton, i spåren en svag avslutning i New York och fortsatta Fedspekulationer. Börskurserna i Tokyo vände dock upp senare efter ett anförande från premiärminister Shinzo Abe, där han utlovade att slakta deflationsmonstret med finans- och penningpolitik.

Shinzo Abe sade vidare att tillväxtstrategin är centralpunkten i regeringens ekonomiska politik, och han utlovade att grundligt avlägsna alla hinder för företagsaktivitet.

Tidigare på onsdagen kom data som visade att HSBZ:s tjänste-PMI för Kina steg till 51,2 i maj, från 51,1 i april. Australiens BNP steg 0,6 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, vilket var något lägre än väntade +0,7 procent.

I Europa står tjänste-PMI för maj högt på onsdagsagendan; Silf/Swedbank publicerar den svenska varianten klockan 8.30, och enligt SME Direkts enkät väntas den ha ökat till 49,4 från 48,6 i april.

Euroområdets definitiva tjänste-PMI för maj publiceras klockan 9.58. Det preliminära utfallet visade en uppgång till 47,5 i maj från 47,0 föregående månad, vilket var något bättre än väntat.

Enligt det tidigare publicerade snabbestimatet sjönk euroområdets BNP 0,2 procent jämfört med fjärde kvartalet och sjönk 1,0 procent jämfört med första kvartalet 2012, och enligt Bloomberg News prognosenkät väntar analytiker samma utfall i den preliminära statistiken.

Detaljhandeln i euroområdet väntas ha sjunkit 0,2 procent i april jämfört med i mars, och sjunkit 0,8 procent jämfört med i mars 2012.

Onsdag 6.00 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:5561 (6:5590) EUR/USD 1:3090 (1:3062)
EUR/SEK 8:5821 (8:5673) USD/JPY 100:02 (100:14)
Jp obl 2 0,13 (0,13) Jp obl 10 0,84 (0,88)
Ty obl 2 0,10 (0,10) Ty obl 10 1,54 (1,55)
US obl 2 0,30 (0,30) US obl 10 2,15 (2,15)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?