1515

Råvaror: Dollarn <br />sänkte olja och guld<br />

Oljan sjönk tillbaka något under de sista handelstimmarna och stängde på blandade nivåer, samtidigt som dollarn stärkts mot flera valutor.

"Jag kan inte se någon annan orsak än att dollarn vänt högre som anledning att oljan tappat. Det är en väldigt slagig marknad", sa Gene McGillian, analytiker och mäklare vid Tradition Energy, till Bloomberg News.

Vid golvhandelns stängning i New York efter klockan 20.30 var WTI-oljan i första termin ned 0,05 dollar till 93,40 dollar per fat, medan Nordsjöoljan Brent stigit 1,13 dollar till 103,18.

På valutamarknaden vände dollarn upp gentemot euron och var närmast oförändrad på nivån 1,3069. Dollarn hade tidigare vart på negativa nivåer gentemot euron och flera andra valutor.

American Petroleum Institute, API, rapporterar på tisdagskvällen lagerdata i USA. Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen.

Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha sjunkit med 0,6 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha stigit med 1,2 miljoner fat. Lagren av destillat väntas ha stigit med 1,5 miljoner fat och kapacitetsutnyttjandet bedöms ha stigit 0,60 procentenheter.

Kopparns tremånaderstermin har stigit 115 dollar till 7.455 dollar per ton. Zink noterades 11 dollar högre medan aluminium stärkts 21 dollar. Tenn var dock mot strömmen med en nedgång på 225 dollar till 21.025 dollar per ton.

Freeport-McMoRans gruva Grasberg i Indonesien kan komma att hållas stängd upp till tre månader för undersökning.

"Risken för att gruvan hålls stängd längre än väntat stärker kopparpriset idag. Den största effekten kommer nog att synas på koncentratmarknaden", kommenterade Leon Westgate, analytiker vid Standard Bank i London, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras guldet 13 dollar lägre till 1.398,40 dollar per uns, medan silvret backat 0,27 dollar.

Indiens finansminister Palaniappan Chidambaram meddelade att landet inte har råd med höga nivåer av guldköp och reglerna för uppköp kan komma att ändras om det så är nödvändigt.

"Myndigheterna i Indien fortsätter att sätta press på guldimporten till landet. Efterfrågan från Indien brukar normalt sjunka under juni och juli, och vi har noterat att historiskt sett har juni varit en av de två svagaste månaderna för guldpriset under året" skrev Credit Suisse i en rapport, enligt Bloomberg News.

Noteringar kl 20.50
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,05 USD  93,40
Brent, första termin  +1,13 USD  103,18Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +115 USD  7.455
Zink  +11 USD  1.962
Aluminium  +21 USD  1.946
Nickel  +115 USD  15.300
Bly  +16 USD  2.240
Tenn  -225 USD  21.025Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -13,00 USD  1.398,40
Silver  -0,27 USD  22,47


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?