1515

Räntor och valutor: <br />Dollarn svagare<br />

EMU-spreadarna minskade på tisdagen samtidigt som Europabörserna visade en bred uppgång, om än avtagande under dagens lopp. Tyska räntor steg 1-2 punkter medan italienska var 4-5 punkter ned vid svensk stängning.

"Det finns en form av frånkoppling för närvarande mellan kärnmarknaderna och periferin vilket inte är linje med vad vi sett under de föregående veckorna. Vi fortsätter att tro att periferin bör göra bra ifrån sig kommande veckor, särskilt Italien som ligger lång framme i finansieringen", sa Patrick Jacq på BNP Paribas till Reuters.

Tisdagen styrdes mer av det generella riskklimatet än av data, då makroagendan var tunn. I euroområdet sjönk PPI mer än väntat i april, medan handelsunderskottet i USA steg något mindre än väntat, till -40,3 miljarder dollar i april från -37,1 miljarder dollar föregående månad.

Senare i veckan väntas tyska industridata, policybesked från Bank of England och ECB och amerikansk jobbrapport.

Förväntningarna om policyförändringar från ECB är lågt ställda. Financial Times skrev, med hänvisning till källor, att ECB inte kommer att genomföra några kraftfulla interventioner för att få fart på utlåningen till små och medelstora företag inom euroområdet. Viktigare blir i stället en genomgång av bankernas balansräkningar inför att ECB ska överta övervakningen av de stora bankerna.

USA-räntorna steg med den tioåriga statsobligationen 5 punkter upp till 2,15 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen.

Feds "tapering" (nedtrappning i de kvantitativa lättnaderna) står fortsatt i fokus. Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, sa på måndagen att det visserligen finns en debatt inom räntekommittén om när obligationsköpen ska börja minskas, men att den "stora bilden" är att justeringarna inte kommer att innebära något stort policyskifte.

Han sa också att han för egen del skulle kunna tänka sig att börja minska obligationsköpen "kanske i augusti, september eller senare i år".

Arbetsmarknadsdata anses väga tungt för Feds QE-beslut. Fredagens jobbrapport väntas visa +168.000 sysselsatta och en oförändrad arbetslöshetsnivå på 7,5 procent. Den föregås av ADP-rapporten på onsdagen, som visar utvecklingen i privat sektor och som försökt anpassa metodiken för att vara en bra vägledande indikator för den "officiella" jobbrapporten.

På valutamarknaden har yenen sammantaget tappat till 100,20 mot dollarn och 130,70 mot euron. Dollarn har samtidigt försvagats till 1,306 mot euron, efter att under måndagen under relativt kort tid ha tappat 1,5 cent i spåren av ett svagare inköpschefsindex än väntat.

"Marknaden ger upp lite av sina tidigare rörelser, med en försvagning av yenen. Utvecklingen i den amerikanska ekonomin och Feds policyinriktning kommer att bli viktigt för yenen", sa Lee Hardman på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

Jane Foley på Rabobank International sade att marknaden nu försöker hitta var balansen i dollar/yen ska ligga, och då det finns många faktorer som inverkar kan vi komma att "få en del volatilitet".

Australiendollarn försvagades successivt till 0,965 mot USA-dollarn. Australiens centralbank, RBA, lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 2,75 procent. Centralbankschefen Glenn Stevens sa att det fortsatt finns ett "visst utrymme" för ytterligare lättnader och att australiendollarn är fortsatt stark givet utvecklingen i exportpriserna.

"RBA fortsätter att upprepa att biasen ligger mot en lägre styrränta, och de förefaller inte att vara alarmerade eller störda över försvagningen i 'Aussien'. De har alltid försökt att indirekt manövrera en lägre växelkurs", sa Roy Teo på ABN Amro Bank till Bloomberg News.

För svensk del rapporterade SCB att tjänsteproduktionen minskade 0,7 procent i fasta och kalenderkorrigerade priser i april, jämfört med samma månad föregående år.

Produktionen i motorhandeln minskade 5,8 procent och inom telekom med 5,1 procent. Datakonsultverksamhet sjönk 7,0 procent i årstakt, medan hälso- och sjukvård steg 4,5 procent.

Effekten från kalenderkorrigeringen var stor, och bortsett denna steg tjänsteproduktionen totalt med 2,4 procent i årstakt i april.

Nordea noterade att utvecklingen var svagare än väntat.

"Nedgången var relativt brett baserad och produktionen i april indikerar en mycket svag start på BNP andra kvartalet. Men statistiken är mycket volatil och produktionsutfallet har varit en dålig indikator för BNP de senaste kvartalen. Vi håller fast vid vår uppfattning att Riksbanken kommer att hålla oförändrat i juli", skrev Nordea i en kommentar.

På onsdagen kommer Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn, som väntas ha visa en fortsatt återhämtning till 49,4 i maj, från 48,6 i april och 47,3 i mars, då tjänste-PMI rasade från 54,6 i februari.

Svenska statsobligationsräntor sjönk svagt i kortare löptider men var något upp i längre löptider. Kronan stärktes 2 öre mot dollarn och även marginellt mot euron, från nivåerna vid stängning på måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?