1515

Europabörser: Uppåt på bred front<br />

Högre kurser noterades i den europeiska förmiddagshandeln med börserna i Paris, London och Frankfurt upp runt en halv procent. Uppgångar för Wall Street och Nikkeibörsen gav stöd åt sentimentet.

Måndagens svaga amerikanska inköpschefsindex ger hopp om att centralbanken Federal Reserve ska fortsätta stimulera ekonomin, uppgav SEB-ekonomen Richard Falkenhäll.

Federal Reserve närmar sig ett beslut kring att inskränka återköpen av obligationer. Det är dock ännu inte rätta tiden att dra ned på återköpen men ett beslut kan tas de kommande månaderna, sade Dennis Lockhart, chef för Federal Reserve Bank of Atlanta, i en intervju med Dow Jones Newswires.

"Marknaden ser Lockharts kommentarer som positiva", uppgav Herbert Perus, aktiechef vid Raiffeisen Capital Management i Wien, till Bloomberg. "Vi tror att makrodatan från USA inte kommer vara speciellt 'bullish' och att de kvantitativa lättnaderna kommer fortsätta", sade han vidare.

Dagens agenda vad gäller makro är tunn, och investerare får vänta till senare i veckan på fingervisningar om vart konjunkturen är på väg. Som vanligt kommer officiella sysselsättningssiffror från USA på fredag, då det är den första fredagen i månaden.

Något underordnad amerikansk statistik i form av handelsbalansen för mars och veckosiffror över detaljhandeln från Redbook väntas i eftermiddag.

På börsfronten stiger Société Générale 1,9 procent sedan Goldman Sachs höjt rekommendationen till köp, från tidigare neutral. Samtidigt utpekades BNP Paribas vara den amerikanska bankens favorit i Frankrike, BNP-aktien steg 0,4 procent.

Royal Ahold, som nyligen sålde sin 60-procentiga andel i ICA till nybildade ICA Gruppen, tappade 1,3 procent då JP Morgan sänkt sin rekommendation till neutral från tidigare övervikt.

Wolseley backade 4,3 procent i London efter att bolaget sagt att marknadsklimatet i Europa fortsätter vara utmanande, och redovisade ett resultat som inte nådde upp till förväntningarna i bolagets tredje kvartal.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?