1515

Börsen: Återhämtning väntar<br />

Med en knapp halvtimma kvar till öppning på tisdagen pekade Europaterminerna mot viss återhämtning efter den senaste tidens svaga utveckling. Astrazeneca kan dock komma att backa i nyhetsflödet.

"Denna vecka har startat med ganska hög volatilitet. Huvudtemat är ytterligare test av vad som varit marknadskonsensusinvesteringsstrategier på senare tid, det vill säga lång Nikkei och dollar etc", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev till europeiska kunder på tisdagsmorgonen.

Runt klockan 8.35 var terminerna för brittiska FTSE 100, tyska DAX, franska CAC 40 och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,6 till 0,8 procent högre.

USA-terminerna var samtidigt marginellt upp. De amerikanska börsindexen tickade högre på måndagskvällen, efter Europabörsernas stängning. Den amerikanska dollarn har tappat till över 1:30 mot euron och under 100 mot yenen.

Astrazeneca tar en nedskrivning på runt 140 miljoner dollar i det andra kvartalet för läkemedelskandidaten Fostamatinib. Efter en samlad bedömning av de resultat som hittills genomförda studier visat kommer inte Astrazeneca att gå vidare med en registreringsansökan för preparatet. I det korta perspektivet ska detta negativa besked tynga läkemedelsaktien, enligt en läkemedelsanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt kontaktat på tisdagsmorgonen.

En "mycket god" efterfrågan på Ratos pågående preferensaktieemission bland institutionella investerare gör att teckningsperioden för den förkortas. Anmälan om teckning av preferensaktier för institutionella investerare ska nu ske senast klockan 17.30 i dag, tisdag. Ursprungligen var sista teckningsdag för institutioner den 13 juni.

Antalet aktieaffärer som gjordes hos nätmäklaren Avanza uppgick till 27.300 per dag i maj, upp 3 procent från i april men 13 procent lägre jämfört med maj i fjol.

Morgan Stanley har dragit ned rekommendationen för Swedbank till jämvikt, från tidigare övervikt, med nedjusterad riktkurs om 5 kronor till 165 kronor. Nomura har börjat bevaka SCA med en köprekommendation och 210 kronor i riktkurs.

Vidare har HSBC höjt riktkursen för verkstadsbolagen SKF, Assa Abloy och Alfa Laval.

På tisdagens utländska makroagenda står i första hand amerikansk handelsbalans, klockan 14.30, där underskottet enligt Bloomberg News enkät väntas ha ökat till 41,0 miljarder dollar i april från 38,8 miljarder dollar i maj. Från Eurostat redovisas euroområdets PPI för april vid 11-tiden.

Från svenskt håll väntar data över tjänsteproduktionen i april, klockan 9.30. Samtidigt släpper också SCB sin halvårsvisa partisympatiundersökning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?