ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Reinfeldt: Vi struntar i EU

  • Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Sverige håller med EU att det finns problem i Sverige med hög privat skuldsättning, med den svenska bostadsmarknaden och på arbetsmarknaden, men inte vad som krävs för att fixa problemet. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.

"Vi håller med om problembeskrivningarna, men vi delar inte hur man ska åtgärda dem", sade han.

EU-kommissionens specifika rekommendationer till alla 27 EU-länder, som toppmötet stödde, uppmanar Sverige beträffande den privata skuldsättningen att fasa ut ränteavdrag för bolån, stimulera amortering av bolån och höja fastighetsskatten.

"Eftersom vi tog bort fastighetsskatten och införde en kommunalt baserad fastighetsavgift för några år sedan kommer vi inte nu göra tvärtom och återinföra den", sade Fredrik Reinfeldt.

"Det finns andra sätt att kyla ner bolånemarknaden", fortsatte han.

Han nämnde bolånetak, kapitaltäckningskrav för banker och ändrad riskviktning för finansinstitut.

"Ränteavdragen är en förutsättning för att många hushållsekonominer ska få ihop kalkylen för att ha råd att bo. Man kan inte över en natt ändra förutsättningarna. Det skulle ge kraftiga kast för prisbildningen", förklarade han.

Han pekade i stället på finansmarknadsminister Peter Normans ansträngningar att främja en amorteringskultur.

Rekommendationerna uppmanar också att effektivisera bostadsmarknaden. Fredrik Reinfeldt sade att regeringen har försökt att göra det lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand, men att oppositionen stoppade det.

I övrigt har parterna redan slutit avtal om hyresregleringen som öppnar för en friare hyressättning, sade han.

Kommissionen föreslog först att hyresregleringen skulle "avskaffas", vilket efter förhandlingar ändrades till "reformeras". Kommissionen förespråkar också ökad konkurrens inom byggsektorn.

För att sänka arbetslösheten uppmanas Sverige att öka anställningsbarheten för lågutbildade unga och invandrare, införa ett lärlingssystem och komplettera ungdomsgarantin till att gälla de som varken har lämnat arbete eller utbildning.

Fredrik Reinfeldt ställde sig frågande till rekommendationen till att sänkningen av restaurangmomsen ska utvärderas. Han sade att positiva effekter har konstaterats och att regeringen alltid utvärderar sina åtgärder.

Alla EU-länder ska försöka följa de rekommendationer de har fått, men får bestämma hur de genomförs, sade han.

De årliga landspecifika rekommendationerna var mindre kontroversiella denna gång än tidigare år, sade statsministern.

Ungern signalerade före toppmötet att man var missnöjd med en uppmaning om att säkra rättsväsendets självständighet. Men enligt Ungern backade EU-kommissionen inför toppmötet och omformulerade kravet till att rättsväsendet ska stärkas.

Tyck till