1515

Räntor och valutor: <br />Kronan tappar mot euron<br />

Europaräntorna visar små rörelser i fredagens förmiddagshandel och en räntenedgång på morgonen har gröpts ur. Svenska korträntor stiger däremot efter starkare detaljhandelssiffror än väntat, medan kronan är lite svagare mot euron.

Vid lunchtid är den tyska tioårsräntan upp 1 punkt till 1,72 procent, från svensk stängning på torsdagen, medan den svenska tioåringen är upp 1 punkt till 2,19 procent. Tvåårsräntan är upp 5 punkter till 1,13 procent.

Detaljhandelsförsäljningen i Sverige ökade med 0,8 procent i maj, jämfört med i april, och med 3,1 procent jämfört med ett år tidigare.

Förväntningarna låg på en ökning med 2,4 procent jämfört med i maj i fjol, enligt SME Direkts analytikerenkät.

Dagligvaruhandeln steg med 0,4 procent i maj jämfört med samma månad föregående år, medan sällanköpsvaruhandeln steg med 5,3 procent.

HUI skriver i en kommentar att maj har präglats av sol och försommarvärme vilket gynnat flera branscher inom sällanköpsvaruhandeln.

"Både kläd- och skohandeln, två väderberoende branscher, visar på bra tillväxttal i maj, vilket är välbehövligt då branscherna har haft en svag start på året", skriver HUI.

Enligt HUI förstärkte majs utfall tillväxten hittills i år som nu ligger på 1,5 procent.

"Tillväxten ligger i linje med HUI Researchs helårsprognos på 2 procent, men är fortfarande en relativt svag utveckling för detaljhandeln historiskt sett. Bedömningen är att försäljningen kommer att öka försiktigt under hösten då några av de indikatorer som påverkar detaljhandelns utveckling går åt rätt håll; konsumentförtroendet ligger fortsatt på positiva nivåer och antalet varsel ligger på normala nivåer", skriver HUI.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterar att försäljningen var bättre än väntat.

"Detaljhandelsförsäljningen är i en uppåtgående trend och vi räknar med att denna trend ska fortsätta. Hushållens styrka och Riksbankens oro för hushållens skulder är skäl till varför vi räknar med att Riksbanken ligger stilla nästa vecka", skriver han i en kommentar.

Nordea räknar dessutom med att hushållens styrka kommer att bli ett alltmer dominerande tema senare i år och att det kommer att hålla Riksbanken borta från räntesänkningar även längre fram.

Elisabeth Kopelman, SEB, drar slutsatsen att detaljhandeln verkar vara tillbaka på rätt spår efter svagheter i mars/april.

"Det är i linje med återhämtningen i detaljhandelssentimentet och stöttar vår syn om fortsatt uppåtgående trend i försäljningen 2013", skriver hon i en kommentar.

Swedbanks boindex visade dock att hushållens köpkraft i samband med småhusköp försvagades något under det första kvartalet, jämfört med kvartalet före.

Under förmiddagen har fyra tyska delstater publicerat sin preliminära KPI-statistik och den har sammantaget varit något högre än förväntningarna för KPI i hela Tyskland, om en uppgång med 0,1 procent jämfört med föregående månad och med 1,7 procent jämfört med samma månad 2012.

Klockan 14.00 publiceras den preliminära statistiken för hela Tyskland.

Tidigare under morgonen publicerades tysk detaljhandelsstatistik som också var överraskande positiv, jämfört med vad analytikerna hade räknat med.

Detaljhandelsförsäljningen steg med 0,8 procent i maj jämfört med april, att jämföra med förväntade +0,4 procent enligt Bloomberg News analytikerenkät. I årstakt steg försäljningen med 0,4 procent, medan förväntningarna pekade mot en uppgång om 0,2 procent. Vidare reviderades försäljningen för april högre.

USA-räntorna pekar nedåt i förmiddagens europeiska handel, med tioårsräntan 3 punkter ned till 2,46 procent.

I eftermiddag publiceras inköpschefsindexet i Chicago, som väntas ha bromsat in till 55,0 från 58,7. Vidare publiceras det definitiva Michigan-indexet över stämningen bland de amerikanska konsumenterna, som i princip väntas ha sjunkit till 83,0 i juni, från 84,5 i maj. Preliminärt angavs juni-index till 82,7.

På valutamarknaden har euron stärkts lite grand till 1,305 mot dollarn från 1,302 vid svensk torsdagsstängning.

Yenen har samtidigt försvagats till strax över 99-strecket, jämfört med 98,37, mot dollarn.

"Korrelationen mellan aktieuppgångar och svagheten i yenen stärks. Det kommer fortsatt vara en del oro över Kina innan det finns bevis på att likviditetsproblemen inte har skadat tillväxten", sa Junichi Ishikawa, analytiker vid IG Markets Securities till Bloomberg News.

I en intervju med tidningen Wall Street Journal säger Bank of Japans vice-chef Hiroshi Nakaso att Japans ekonomi är på rätt spår och att inga mer lättnader behövs vid denna tidpunkt. Han säger vidare att han inte ser något omedelbart behov för centralbanken att vidta åtgärder för att dämpa volatiliteten på räntemarknaden.

Kronan är 2 öre svagare mot euron och i princip oförändrad mot dollarn.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?