1515

Stockholmsbörsen: <br />Sandvik tappar<br />

Stockholmsbörsen steg aningen på torsdagen medan utvecklingen allmänt var oregelbunden i Europa. Sandvik backade efter att ha förlorat ett mål i Kammarrätten. Marknaden inväntar torsdagseftermiddagens makrodata.

"Amerikanska långräntor tickade upp kraftigt i slutet av förra veckan, som mest 30-40 punkter, trots fallande inflationsförväntningar. Ränteuppgången berodde således inte på positiva förväntningar om den ekonomiska utvecklingen i USA utan på ökad tro om penningpolitiska åtstramningar, en motbild mot den generellt positiva för risktillgångar. När räntor tickat ned de sista dagarna - trots intakta förväntningar om inflationen - så har det varit en lite bättre riskmiljö och börser har allmänt stigit något", säger Martin Enlund, ekonom på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 hade stigit 0,3 procent till nivån 1.148, runt klockan 13.40. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 3,6 miljarder kronor. Även på Europas ledande handelsplatser var indexrörelserna begränsade.

Inom det svenska storbolagsindexet var Sandvik en dryg procent lägre. Bolaget har av Kammarrätten dömts till beskattning av en kapitalvinst på cirka 18 miljarder kronor. Enligt Sandvik påverkar Kammarrättens dom dock inte koncernens resultat.

De fyra storbankerna var mellan 0,2 procent upp och 0,3 procent ned. Sverige fick en egen lösning för tillämpningen av bail in-mekanismen när EU:s finansministrar natten mot torsdagen enades om EU:s bankkrislagstiftning.

Men finansminister Anders Borg var inte nöjd med att uppgörelsen begränsar Sveriges möjlighet att tillföra statligt kapital i ett tidigt skede då en bank drabbas av en kris. Därför hoppas han på att Europaparlamentet nu ska driva Sveriges sak.

SCA steg 2,1 procent till 164,50 kronor. Nordea Equity Research har upprepat tidigare köprekommendation av aktien med höjd riktkurs till 200 kronor, från tidigare 185 kronor.

RNB backade dryga 6 procent till 9,90 kronor och har fallit 74 procent sedan årsskiftet. Bolaget förlorade 30 miljoner kronor (-32) för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Kvartalet kännetecknades av en fortsatt svag marknad och den förväntas fortsätta att vara det, skrev RNB:s vd Magnus Håkansson i rapporten. Som lök på laxen rapporterade DN att franchisetagare inom JC och Brothers kräver bättre villkor från RNB, annars hotar de att lämna bolaget.

Karolinska Development lyfte knappa 6 procent. Portföljbolaget Pergamum har redovisat att flera studiemål uppnåtts i en fas 2-studie med PXL-01 för förebyggande av skadlig ärrbildning efter kirurgi.

Canaccord Genuity har sänkt rekommendationen för Black Pearl till behåll, från tidigare köp. Riktkursen halverades till 2:00 kanadadollar, motsvarande 12,88 kronor. Aktien steg alltjämt 1,6 procent till 9,45 kronor.

Antalet arbetslösa i Tyskland minskade oväntat i juni medan penningmängden i euroområdet ökade i linje med förväntan i maj. EU:s konjunkturbarometer visade att den samlade konfidensindikatorn, ESI för euroländerna steg mer än väntat i juni. Från USA bjuds vi i eftermiddag på data över privata inkomster och konsumtion i juni, veckostatistik över nyanmälda arbetslösa samt kontrakterade husköp i maj.

"Även om konsumtionsstatistiken naturligtvis får marknadspåverkan är det inte något som totalt ändrar bilden. Då datan är från maj visar sig inte hushållens påverkan av ränteuppgången samt börsnedgången i denna statistik. Ett högre antal nyanmälda arbetslösa kan tänkas få räntor att ticka ned och vara positivt för börsutvecklingen medan det kan skapa viss turbulens samt räntestegring om det blir en avsevärt större minskning än väntat. Den låga inflationen är något som Fed övervakar noga. Om PCE-deflatorn överraskar på nedsidan kommer marknaden att tolka det som att 'tapering' (nedtrappning av de månatliga tillgångsköpen) senareläggs. Räntor kommer då ticka nedåt medan det stöder börser", säger Martin Enlund.

Tre tunga Fedföreträdare ska tala på torsdagen, William Dudley, Fedchef i New York, Fedguvernören Jerome Powell samt Dennis Lockhart, Fedchef i Atlanta.

"Allmänt har uttalanden från Federal Reserve på senare tid indikerat en oro för den senaste tidens marknadsturbulens och en vilja att få ett stopp på detta. Medan vi vet att Dudley är mjuk ska det bli intressant att höra vad Powell säger då marknaden har en neutral bild kring honom. Skulle han ha en hökaktig ton kan det påverka marknaden negativt. Kanske intressantare än Lockharts tal är Jeremy Steins på fredagen, då han är väldigt hökaktig", fortsätter Martin Enlund.

Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, sa i en intervju på onsdagskvällen att han väntar sig att den amerikanska tillväxten ska vara fortsatt "trög" under ytterligare "några år", och poängterade att centralbanken inte är nära att minska på sin balansräkning, rapporterade Bloomberg News.

USA-terminerna var mellan 0,2 och 0,3 procent högre, strax efter svensk lunchtid på torsdagen. USA-börserna stängde upp mellan 0,9 och 1,0 procent på onsdagskvällen.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?