1515

Stockholmsbörsen: Fed-besked lyfte börsen<br />

Stockholmsbörsen utökade uppgångarna med kraft på torsdagen med stöd av lugnande Fed-uttalanden. På bolagsfronten tappade Swedish Match marknadsandelar i Sverige.

"Det Fed-cheferna Jerome Powell och William Dudley sade var en fortsättning på budskapet som har kommit tidigare under veckan. Det var ord för att lugna marknaderna, vilket uppenbarligen fungerar bra", kommenterade Lars Söderfjell på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 vände upp ordentligt på torsdagseftermiddagen, och stängde 1,4 procent högre till nivån 1.161. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 10,7 miljarder kronor. Den svenska marknadens utveckling var något bättre än de ledande europeiska handelsplatserna.

På torsdagseftermiddagen sade Fedchefen i New York, William Dudley, att tillgångsköpsprogrammen kan förlängas om ekonomin är svag. Vidare kommenterade Fedguvernören Powell att Feds policy är helt databeroende och utvecklas av statistiken snarare än av kalendern.

Torsdagen bjöd även på ett knippe statistik från USA, där antalet nyanmälda arbetslösa, kärninflation samt privatkonsumtion var i linje med analytikernas förväntningar. Däremot överträffades förväntningarna för privata inkomster och antalet kontrakterade husköp i maj månad.

Vidare på makrofronten sade Ji Zhihong, chef för analysenheten vid Kinas centralbank, att landet måste snabba på växelkurs- och räntereformerna för att kunna motverka effekterna av de kvantitativa lättnaderna utomlands.

På bolagsfronten redovisades siffror över Swedish Match volymandel av den svenska snusmarknaden, räknat i antal dosor, som uppgick till 72,7 procent under en fyraveckorsperiod mätt fram till den 16 juni 2013. Under föregående fyraveckorsperiod var andelen 73,2 procent. Vid motsvarande period för ett år sedan var andelen 77,6 procent. Bolagets aktie noterades vid stängningstid 0,6 procent ned.

Även Sandvik såg en svag utveckling på en annars stark börs efter en beskattningsdom i Kammarrätten för en kapitalvinst på cirka 18 miljarder kronor. Sandvik meddelade dock att domen inte kommer att påverka koncernens resultat. Bolagets aktie var vid stängning runt oförändrad.

SCA var dagens vinnare i storbolagsindex, med en uppgång på 4,5 procent. Nordea Equity Research höjde riktkursen till 200 kronor från 185 kronor samt upprepade köprekommendationen för aktien.

RNB stängde 7,1 procent lägre efter att under torsdagen ha rapporterat ett resultat före skatt på -30 miljoner kronor samtidigt som vd:n spår en fortsatt svag marknad.

Vidare på rapportfronten redovisade mode- och skoföretaget Venue Retail Group ett resultat efter skatt på -11,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Aktien handlades ned, och stängde 6 procent lägre.

Inom telekom tecknade Ericsson en ny kreditfacilitet på 2 miljarder dollar samt refinansierade en kreditfacilitet från 2007. Aktien stängde 2,3 procent upp. Vidare meddelade Stockholm Stad att den har förlängt avtalet med Teliasonera för all fast och mobil telekommunikation, till ett värde om 527 miljoner kronor. Teliasonera noterades 1,1 procent högre.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?