1515

Räntor och valutor: <br />Kronan tappar<br />

De amerikanska marknadsräntorna stiger något under den asiatiska handeln på morgonen med tioåringen upp runt 2 punkter jämfört med vid svensk stängning på onsdagen, efter att ha sjunit något under amerikansk handel.

Dollarn har stärkts något mot yenen men kursen mot euron ligger stabilt sedan svensk stängning på onsdagen. Mot kronan har dollarn stärkts runt 4 öre.

En amerikansk emission av femåriga stadsobligationer fick ett överlag svalt mottagande. Indirekta budgivare visade det största intresset på tre år sedan svagare USA-data än väntat minskade spekulationerna om att Fed snart ska dra ner på sina stimulanser.

Finansdepartementet sålde obligationer för 35 miljarder dollar. Snitträntan på obligationerna blev 1,484 högre, än förväntade 1,472 procent enligt Bloombergs News enkät bland sju av Feds primary dealers.

Bid/cover-nivån blev 2,45 och antalet indirekta budgivare, där utländska centralbanker ingår, uppgick till 53,0 procent jämfört med ett snitt på 41,7 procent vid de senaste 10 auktionerna,

"Folk har varit oroade över den här obligationen efter den försäljning vi har sett", sa Tim Simons på Jefferies till Bloomberg News.

Idag, torsdag, ska finansdepartementet sälja sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar

Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, sa i en intervju på onsdagskvällen att han väntar sig att den amerikanska tillväxten ska vara fortsatt "trög" under ytterligare "några år", och poängterade att centralbanken inte är nära att minska på sin balansräkning.

"Denna nedtrappning av tillgångsköp saktar bara ned takten med vilken vi ökar balansräkningen. Vi är ingenstans i närheten av att minska på balansräkningen ännu", sa Jeffrey Lacker i en intervju med Bloomberg Television.

Fed-chefen, som i september 2012 motsatte sig beslutet om en tredje runda av kvantitativa lättnader från Federal Reserve (QE3), sade vidare att han vore "ok med en nedtrappning redan nu".

Japanska räntor är i har tappat någon punkt sedan svensk stängning och Tokyobörsen pekar något uppåt.

Kronan har tappat några öre mot både dollarn och euron.

I natt nådde EU:s finansministrar till sist en uppgörelse som kommer tvinga investerare och välbärgade sparare att dela kostnaderna med skattebetalarna vid eventuella bankkollapser.

Finansminister Anders Borg var inte nöjd efter beskedet eftersom uppgörelsen begränsar Sveriges möjlighet att tillföra statligt kapital i ett tidigt skede då en bank drabbas av en kris. Han hoppas nu att Europaparlamentet ska driva Sveriges sak i förhandlingarna med finansministrarna.

"Det centrala var att säkra att våra banker också får mätas med riskvägda tillgångar, inte samlade skulder", sade Anders Borg.

Torsdagens makroagenda bjuder på ett flertal intressanta datapunkter som kan ge en vink om den globala konjunkturutvecklingen.

För svensk del bjuder SCB på handelsbalansstatistik för maj klockan 9.30. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas ett överskott på 7,4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med ett överskott på 10,1 miljarder kronor i maj 2012.

I övriga Europa riktas blickarna mot tysk arbetsmarknadsstatistik för juni, klockan 9.55. Enligt Bloomberg News enkät väntas arbetslösheten ha varit oförändrad på 6,9 procent, jämfört med i maj, medan antalet arbetslösa väntas ha stigit med 8.000 personer.

Eftermiddagens amerikanska statistikagenda bjuder på data över privata inkomster och konsumtion i juni samt veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, samt kontrakterade husköp i maj, klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas de privata inkomsterna ha stigit 0,2 procent i maj medan konsumtionen väntas ha stigit 0,3 procent. Känrinflationen (core PCE) väntas samtidigt ha varit oförändrad på 1,1 procent.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha sjunkit till 345.000 förra veckan, efter en oväntad ökning till 354.000 föregående vecka, och antalet kontrakterade husköp väntas ha stigit 1,0 procent i maj jämfört med i april.

Tre tunga Fedföreträdare står också på talarlistan på torsdagen, och på förhand riktas intresset kanske främst mot William Dudley, Fedchef i New York, som ska tala med journalister om klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?