1515

Stockholmsbörsen: <br />Tungviktarna stärkte<br />

Stockholmsbörsens återhämtning fortsatte under onsdagen, i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna. Indextunga H&M bidrog tillsammans med storbankerna till den positiva utvecklingen. Även MTG gick starkt.

"Den starka USA-statistiken och utlåtandet från den kinesiska centralbanken under tisdagen har gett stöd åt sentimentet", konstaterade en marknadsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 1,4 procent upp till nivån 1.145. Omsättningen var kring 12 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna steg samtidigt mellan 1,1 och 2,5 procent.

H&M stängde 2,2 procent högre till 221,90 kronor med SEB Equities och ABG Sundal Collier som stora nettoköpare. ABG höjde aktien till köp i en analysuppdatering där även riktkursen drogs upp till 250 kronor, från 220 kronor.

Även MTG handlades upp efter en riktkurshöjning. SEB Equity Research upprepade rekommendationen köp, och höjde samtidigt riktkursen till 320 kronor från tidigare 290 kronor. Mediekoncernens B-aktie stängde 3,3 procent upp på 278,90 kronor.

Banksektorn utvecklades starkt på Stockholmsbörsen. De fyra storbankerna stängde mellan 1,4 och 2,5 procent högre, med Nordea placerat i toppen av spannet. Kursrörelserna var i linje med de större börserna i Europa, där banksektorn utvecklades starkt.

Vidare valde Tele2 Ericsson för att bygga ut nätverk i Norge. Båda företagens aktier reagerade positivt på nyheten, och Tele2 stängde 2,6 procent högre medan Ericsson steg med 1,9 procent.

Astra Zeneca steg 1,3 procent. Bolaget ska inleda ett samarbete med schweiziska läkemedelsbolaget Roche där bolagen kommer att dela data från läkemedelsutveckling i tidiga faser.

Lundin Mining stängde 3,9 procent upp, på 25,08 kronor. Credit Suisse höjde rekommendationen för gruvbolaget till outperform, från tidigare neutral. Riktkursen om 5,75 kanadadollar (cirka 36,80 kronor) upprepades.

Bland de medelstora bolagen retirerade Black Pearl Resources runt 10 procent. Bolaget har skjutit upp oljeutvinningsprojektet på fältet Onion Lake på grund av finansieringssvårigheter.

Vidare backade medicinteknikföretaget Ortivus B-aktie med ungefär 16 procent. Det tilldelningsbeslut som Ortivus fick avseende National Health Service i Storbritannien har överklagats och därför kan inte kontraktsförhandlingar inledas enligt plan.

På en ganska tunn statistikagenda visade juli månads konfidensindex för de tyska konsumenterna på en uppgång till 6,8, enligt undersökningsföretaget GfK. Väntat var en oförändrad nivå om 6,5 från juni, enligt Bloomberg News.

Som väntat genomfördes ingen revidering i fransk definitiv BNP-data för det första kvartalet.

Amerikansk BNP-statistik för det första kvartalet, som redovisades på onsdagseftermiddagen, var sämre än väntat. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker att BNP skulle ha ökat med 2,4 procent under det första kvartalet, medan de faktiska siffrorna visade en BNP-ökning med 1,8 procent i beräknad årstakt.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?