1515

Råvaror: Guldet fortsätter rasa<br />

Råvarupriserna noterades brett lägre på onsdagskvällen, även om nedgångarna i oljepriserna var måttliga efter en återhämtning från dagens lägstanivåer.
Foto:Kamran Jebreili

Guldet har fortsatt rasa på onsdagen och var vid klockan 19.00 ned till 1.231 dollar per uns, vilket motsvarar en nedgång om 47 dollar. Silvret följde med ett tapp på 0,91 dollar till 18,73.

"Denna sell-off är en fortsättning på oron över att Fed ska minska på sina stimulanser. Vi kommer att behöva se på fler fysiska köpare och efterfrågan från centralbanker innan det verkligen kommer att vända. Ingen vill fånga en fallande kniv", sa Bart Melek, ansvarig råvarustrateg vid TD Securities i Toronto, till Bloomberg News.

En handfull makrostatistik från USA i går visade alla bättre siffror än vad som var väntat. Däribland konsumentförtroende, försäljning av nya hem samt order av varaktiga varor. Eftersom Federal Reserve har sagt att de kommer att dra ned på tillgångsköpen om ekonomin fortsätter att förbättras, tyder nu allt mer på att Fed kommer att ta ett beslut tidigt i höst om "tapering", vilket anses vara negativt för guldpriset.

Även basmetallerna på LME noterade lägre nivåer, om än inte lika kraftiga nedgångar som ädelmetallerna. Kopparns tremånaderstermin sjönk 60 dollar till 6.735 dollar per ton, medan zinkpriset noterades 12 dollar lägre till 1.836. Enligt kommentarer från marknadsaktörer var Fed-oro även på basmetallmarknaden en orsak till det svaga sentimentet.

"Uppfattningen om reducerade stimulanser sätter press på koppar. Den stora frågan är hur ekonomin kommer att stå sig utan Feds hjälp.", sa Matt Zeman, strateg vid Kingsview Financial i Chicago, i en intervju med Bloomberg.

På oljemarknaden sjönk WTI-oljan 0,19 dollar till 95,13 dollar per fat, medan Brent tappade måttliga 0,02 dollar till 101,24.

USA:s energidepartement publicerade på onsdagen lagerdata som visade att de amerikanska lagren av råolja varit oförändrade under förra veckan, att jämföra med en lagernedgång på 1,7 miljoner fat, som väntades av marknaden. Lagren av bensin och lagren av destillat steg båda samtidigt mer än väntat. Priserna tappade initialt efter statistiken publicerades, men återhämtade sig sedan.

Noteringar kl 19.00
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,19 USD  95,13
Brent, första termin  -0,02 USD  101,24Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -60 USD  6.735
Zink  -12 USD  1.836
Aluminium  -12 USD  1.772
Nickel  -303 USD  13.627
Bly  -25 USD  2.030
Tenn  -130 USD  19.695Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -46,81 USD  1.230,84
Silver  -0,9055 USD  18,73


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?