1515

Räntor &amp; valutor: USA-räntor stiger<br />

USA-räntorna fortsatte svagt uppåt efter svensk stängning på tisdagen sedan emission inte lyckats dra till sig så stort köpintresse, och stängde därmed högre för sjunde dagen i följd. Redan dessförinnan hade räntorna vänt uppåt efter starkare statistik än väntat.

En emission av tvååriga obligationer för 35 miljarder dollar fick ett rätt svalt mottagande.

Snitträntan blev 0,430 procent, den högsta sedan i maj 2011 och högre än väntade 0,423 procent enligt Bloomberg News enkät bland sju av Feds primary dealers. Bid/cover-nivån var 3,05, jämfört med ett snitt å 3,63 vid de senaste tio auktionerna, och andelen indirekta budgivare, där utländska centralbanker ingår, uppgick till 35,8 procent. Det var den högsta andelen sedan i februari 2012 och högre än snittet på 23,8 procent vid de tio senaste emissionerna.

"Det var ärligt talat en nedslående reaktion. Marknaden hade hoppats att de stigande räntorna skulle ge viss efterfrågan, speciellt för tvååringarna eftersom de är mindre känsliga och har gett hygglig avkastning på sistone", sade Anthony Valeri, marknadsstrateg på LPL Financial Corp i San Diego, till tidningen Wall Street Journal.

"När du ser svag efterfrågan vid en auktion med relativt låg volatilitet, reser det vissa frågor. På marginalen är det inte ett bra tecken på att den här försäljningen är över än", sade han.

I dag, onsdag, ska finansdepartementet sälja femåriga obligationer för 35 miljarder dollar och på torsdag sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar.

Tidigt på onsdagsmorgonen handlas den amerikanska tioårsräntan till 2,59 procent, upp 1 punkt från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag publiceras reviderad BNP-statistik för första kvartalet, men eftersom det är den tredje publiceringen är den av något mindre intresse. Den väntas i likhet med andra publiceringen landa på en tillväxt på 2,4 procent.

Japanska räntor pekar uppåt på onsdagen, medan Tokyobörsen sjunker och yenen är stabil mot dollarn.

Japans biträdande ekonomiminister Yasutoshi Nishimura sade han är övertygad om att landets ekonomiska återhämtning kommer att synas i aktiepriserna efter nästa månads parlamentsval.

"Jag är optimistisk och räknar med att styrkan i Japans ekonomi kommer att speglas på aktiemarknaden", sade han rapportera Bloomberg News.

En seger för koalitionen ledd av Liberaldemokraterna i valet som planeras till den 21 juli skulle få slut på en splittring i parlamentet som har lett till en långsam beslutandeprocess.

I Kina sjönk ettårskontrakt baserade på sjudagars reporäntor 33 punkter till 3,75 procent under natten sedan Kinas centralbank, PBOC, sagt att den kommer att använda verktyg för att säkra stabiliteten på penningmarknaden och den strama likviditeten väntas lätta.

På valutamarknaden stärktes dollarn inledningsvis mot yenen under natten, men senare kom yenen tillbaka på grund av ökad efterfrågan på säkra tillgångar då Kinas börser sjönk trots förväntningar om att kommentarer från Kinas centralbank, PBOC, skulle lugna marknaderna.

Mot euron är dollarn marginellt svagare och handlas kring 1:307, ned från 1:308 vid svensk stängning på tisdagen.

Kronan har blivit knappt 1 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre starkare mot euron sedan svensk stängning dagen före.

På den europeiska makroagendan finns GfK konsumentförtroende från Tyskland, fransk definitiv BNP samt en italiensk växelemission.

Här hemma gapar agendan tom, med undantag för att statsminister Fredrik Reinfeldt samråder med EU-nämnden inför EU-toppmötet senare i veckan.

Onsdag 6.00 (tisdag 16.15)
USD/SEK 5,230556 (6:7246) EUR/USD 2,172917 (1:3077)
EUR/SEK 5,727778 (8:7923) USD/JPY 97:88 (97:82)
Jp obl 2 0,15 -0,14 Jp obl 10 0,87 -0,85
Ty obl 2 0,24 -0,25 Ty obl 10 1,8 -1,81
US obl 2 0,42 -0,38 US obl 10 2,59 -2,58


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?