1515

Nordenbörser: <br />Obama lyfte Vestas<br />

Börserna i Norden steg på onsdagen, efter bland annat ett tyskt konfidensindex hamnat över förväntan och oron kring likviditetsförhållandena i Kina lättat.

Det nordiska storbolagsindexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var vid stängning upp 1,8 procent till indexnivån 1.079.

I Norge steg OBX-indexet 1,1 procent. Bland vinnarna hittades fiskeindustribolaget Marine Harvest, efter att det avbrutit processen kring ett eventuellt uppköp av sektorkollegan Cermaq och sålt helasitt innehav i bolaget. Detta gör att Marine Harvest kommer att återuppta kvartalsvisa aktieutdelningar från och med det andra kvartalet. Aktien steg 2,4 procent.

Danska storbolagsindexet C20 Cap stängde upp 1,2 procent, där Vestas var i topp med +5,5 procent. USA:s president Barack Obama formulerade på tisdagskvällen att han fram till 2020 har för avsikt att fördubbla användningen av sol- och vindenergi, vilket gav Vestas-aktien vind i seglen, enligt Ritzau Finans.

Näst efter Vestas hittades Pandora med en kursstegring på 4,5 procent. Enligt analytikern Otto Friederichsen stöds aktien för närvarande av sjunkande råvarupriser.

"Det ger Pandora möjlighet att förhandla hem några bra kontrakt och reducera sin omkostnadsbas", sa han till Ritzau.

På Helsingforsbörsen steg H25 med 1,7 procent. Lyftkranstillverkaren Konecranes lyfte 3,1 procent efter att HSBC plockat bort sin säljrekommendation för aktien, med hänvisning till att bolaget kan komma att dra nytta av den ljusnande konjunkturen i USA.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?