ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Göran Persson: Hushållens bolån kan sluta i katastrof

  • Foto: Leo Sellén / SCANPIX

Rejält ökat byggande är nyckeln för att desarmera skriande bostadsbrist och svällande bolån. Men ska det ske kan dagens krav på byggstandard behöva sänkas, menar tidigare statsminister Göran Persson.

Göran Persson varnar för en katastrof om Sverige inte omgående agerar mot bristen på bostäder i framför allt storstäderna. Hushållens skuldsättning är redan ohållbar och trösklarna till första boendet är orimliga, menar han.

”Unga människor lämnas i sticket med utsattheten i att aldrig få sätta bo. Jag tycker det är hemskt.”

Svenskarnas skuldsättning, som skjutit i vädret på grund av höga bostadpriser, bekymrar honom djupt.

”Det vore en katastrof för Sverige om vi kommer tillbaka till mer normala räntenivåer utan att ha fått ned skuldsättningen. Ett normalhushåll med skulder på kanske två miljoner kronor skulle få omkring 5.000 kronor mer i månadskostnad. För många finns inte de marginalerna.”

Nyckeln till att hejda fortsatta skuld- och prisökningar är att sätta ordentlig fart på byggandet, menar Göran Persson. Enligt statliga Boverket behöver dagens bostadsbyggande på omkring 25.000 nya lägenheter per år varaktigt öka till minst 45.000 för att bygga i kapp bostadsbristen.

Göran Persson lyfter fram Sveriges krav på boendestandard som en bromskloss för nya billiga bostäder.

”Kanske har vi för stora standardkrav på de lägenheter vi bygger”, säger han.

”Vi har en uppfattning om hur en lägenhet ska se ut. Det är en del ytor, utrymmen och anpassningar som ska vara där. Det är många goda föresatser som byggs in och som gör att det blir rätt höga kostnader på sista raden.”

Han är däremot skeptisk till marknadshyror som del av en lösning på bostadskrisen.

”Ska hyresregleringen tas bort så måste den ersättas med något annat som resulterar i samma typ av skydd för samhällets svagaste. Ingen politiker har kunnat hitta någon annan sådan lösning. Du kan inte gå fram med förslag som sätter tre miljoner människor, de mest ekonomiskt utsatta, i knipa. Det gör ingen regering.”

Göran Persson arbetar sedan flera år som rådgivare hos PR-byrån JKL. JKL samordnar ett nytt projekt kring bostadsfrågan finansierat av byggbolaget NCC, byggkonsulten Tyréns och storbanken Nordea.

Under baneret Nybyggarkommissionen ska trion Göran Persson, Olle Wästberg, tidigare statssekreterare och generaldirektör, samt Agneta Dreber, tidigare vd för Livsmedelsföretagen, vända på alla tänkbara stenar och lämna en rapport i januari nästa år.

”Vi kommissionärer är fria att tycka och tänka stort. Det här är en fråga som kräver ett sådant anslag”.

Tyck till