1515

USA-börser: Statistik stärker<br />

De ledande amerikanska börsindexen handlades på högre nivåer efter lite mer än en timmes handel på tisdagen, sedan ett knippe statistik - order på varaktiga varor, huspriser och konsumentförtroende - inkommit över förväntan.

I övrigt på makronivå riktade investerarna intresset mot uttalanden av företrädare för Federal Reserve och dess kinesiska motsvarighet PBOC.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.50 upp 0,7 procent till 14.761, medan S&P 500 ökade 0,8 procent till 1.585. Nasdaq Composite var samtidigt 0,6 procent högre på 3.339. Omsättningen var 180 miljoner aktier på New York-börsen och 450 miljoner aktier på Nasdaq.

Bland sektorerna inom S&P 500 var telekom och finans i topp, med bland andra Verizon och Citigroup som vinnare, medan hälsosektorn var ensam på minus.

På den amerikanska statistikfronten steg orderingången på varaktiga varor i landet mer än väntat i maj.

"Bra nyheter för ekonomin bör vara bra nyheter för investerare och denna rapport är stark", skrev chefsstrategen vid BTIG, Dan Greenhaus, till Marketwatch avseende orderingångsstatistiken.

Vidare överträffade siffror över försäljning av nya enfamiljshus i maj, huspriser i storstäder under april och förtroendet bland amerikanska hushåll förväntningarna. Amerikanska husbyggaraktier gick starkt i spåren av bostadssiffrorna - Pultegroup, KB Home och Lennar steg alla med mer än 3,5 procent.

Kinabörserna stängde kring nollstrecket på tisdagen från att ha noterats ned uppemot 7 procent under handelssessionen. Ling Tao, vice-chef för centralbankens (PBOC) avdelning i Shanghai, lugnade marknaden vid en presskonferens när han sade att Kinas likviditetsrisk är kontrollerbar och att Kina kommer att hålla sina räntor på rimliga nivåer. Den senaste tidens uppgång i räntorna har enligt honom berott på tillfälliga och säsongsmässiga faktorer som kommer att avta.

De amerikanska börserna följde den kinesiska aktiemarknaden lägre på måndagen i rädsla för att en brist på likviditet i landets banksystem kan sätta käppar i hjulet för tillväxten. Indexen återhämtade sig under handelssessionen efter att Fed-cheferna Richard Fisher och Narayana Kocherlakota, i kommentarer till förra veckans policybesked från centralbanken, poängterade att USA:s penningpolitik alltjämt är ackommoderande.

"QE lyfte över hela linjen. På samma sätt skakar dess nedtrappning alla marknader. De senaste kommentarerna från centralbanksföreträdare visar att de är lite rädda för konsekvenserna av sina egna utsagor och att de inte vill se någon 'cold turkey'-reaktion i marknaden i en miljö där världsekonomin är fortsatt sårbar", skrev Withold Bahrke, strateg vid PFA Pension i Köpenhamn, i ett mailutskick som refereras av Bloomberg News.

På obligationsmarknaden har räntan på tioårigt amerikanskt statspapper tickat upp 4 punkter till 2,58 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?