1515

Räntor &amp; valutor: USA-räntor vände ned<br />

Amerikanska statspappersräntor vände ner efter den svenska marknadens stängning på måndagen medan dollarn handlades något svagare mot euron men starkare mot japanska yen.

Kommentarer från ett par Fedledamöter lockade tillbaka köpare till den amerikanska statspappersmarknaden efter att kraftiga uppgångar de senaste dagarna fört upp räntorna till de högsta nivåerna sedan 2011.

Richard Fisher, Fedchef i Dallas, sade i en intervju med Financial Times att investerare inte bör överreagera på Feds planer att dämpa takten i de månatliga obligationsköpen.

Richard Fisher klargjorde att Feds uttalande och den påföljande presskonferensen i onsdags var en del i processen att förbereda marknaderna för ett slut för centralbankens stöd. Han menar att det är klokt att "börja umgås med tanken på att kvantitativa lättnader inte bara kan gå i en riktning", men han betonade att eventuella förändringar kommer att göras försiktigt.

"Jag vill inte gå från 'wild turkey' till 'cold turkey' över natten", sade han.

"Fisher hjälpte till att stabilisera marknaden lite grann. De flesta anser att (amerikanska statsobligationer) är översålda. De stabiliserande kommentarerna från Fisher gjorde att vissa kände sig bekväma med att köpa marknaden", sade Jason Rogan, chef för statspappershandeln vid mäklarhuset Guggenheim Partners, till Bloomberg News.

Fedchefen Minneapolis, Narayana Kocherlakota, skickade vidare ut ett pressmeddelande där han efterlyste tydligare riktmärken för Feds stimulanser, och han vill att Fed ska fortsätta med obligationsköpen åtminstone tills arbetslösheten sjunker under 7 procent.

"Kommitténs kommunikation har visat sig otillräckligt detaljerad kring hur policystrategin kommer att se ut när återhämtningen går in i ett sent skede", sade Narayana Kocherlakota i pressmeddelandet.

Narayana Kocherlakota tycker inte att marknadsreaktionen på onsdagens besked från Fed än så länge inte är någon "källa till oro", men om räntor fortsätter att hålla sig höga "skulle det begränsa de ekonomiska förhållandena" och hämma både priser och sysselsättning.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på order varaktiga varor i maj, klockan 14.30, S&P/Case Schillers husprisindex för april, klockan 15.00, samt försäljning nya bostäder i maj samt hushållens konfidensindikator i juni klockan 16.00

Det amerikanska finansdepartementet ska också sälja tvåårsobligationer för 35 miljarder på tisdagskvällen svensk tid. Det blir den första av veckans obligationsemissioner som sammanlagt ska dra in 99 miljarder dollar till den amerikanska staten, och auktionerna blir ett viktigt test på hur investerarna bedömning om prisvärdet på amerikanska statspapper efter de senaste dagarnas kraftiga ränterörelser.

Inga framträdande Fedledamöter står på talarlistan på tisdagen, men det väntas ytterligare uttalanden från flera ledamöter från och med onsdagen.

Asiatiska marknader har uppvisat en oregelbunden utveckling i tisdagens handel, en svag inledning på regionens börser följdes av en viss återhämtning som senare följdes av en ny försvagning. Kisesiska börsindex faller dock fortsatt brant på tisdagen på fortsatt oro över konsekvenserna av den senaste tiden likviditetsbrist på interbankmarknaderna.

Räntenivåerna på den kinesiska interbankmarknaden fortsatte att sjunka tillbaka på tisdagen efter signaler om att riktade likviditetsinjektioner används för att mildra marknadsstressen, Kina ställde också in en väntad växelemission och genomförde inte heller någon repooperation.

Bankekonomer har samtidigt börjat skriva ned sina prognoser om Kinas ekonomiska tillväxt i år efter den senaste tidens likviditetskris. Goldman Sachs sänkte sin prognos för Kinas BNP 2013 till 7,4 procent, från 7,8 procent tidigare.

Flera kinesiska tidningar har börjat kommentera likviditetskrisen på ledarplats. China Securities Journal skriver att Kina inte kan ignorera de risker som kan uppstå på grund av likviditetsåtstramningen, och de efterlyser finjusteringar av centralbanken som kan sänka räntorna.

China Daily skriver samtidigt att raset på Kinas ledande börser på måndagen visar att myndigheterna förbereder sig på att fortsätta med de smärtsamma men nödvändiga reformerna för att hålla ekonomin igång på ett mer uthålligt sätt.

Tidningen skriver att det är bättre att exponera problemen för att kunna ge en "tidig behandling" än ett fortsatt "mixtrande" som förlänger krisen. Men myndigheterna börr kunna finjustera policyn så att den blir mer "acceptabel för marknaden" och för att reducera kortsiktig stress, men riktningen för reformerna kan inte vara klarare, enligt China Dailys ledare.

Tisdagens Europaagenda innehåller inga tyngre datasläpp, men efter de senaste dagarnas ränteturbulens riktas sannolikt stort intresse mot en spansk växelemission, resultat strax efter klockan 10.30, samt en italiensk obligationsemission, nollkupongare samt inflationsskyddade obligationer, med resultat strax efter klockan 11.00.

Klockan 14.15 ska vidare ECB-chefen Mario Draghi tala i Berlin, på "Wirtschaftstag 2013", under rubriken: "Ett starkt Europa - En ljus framtid för Tyskland".

I Sverige publicerar SCB maj-PPI klockan 9.30, enligt SME Direkts prognosenkät väntas priserna ha stigit 0,2 procent jämfört med i april och sjunkit 4,6 procent jämfört med maj 2012.

Tisdag klockan 5.55 (mån kl 16.15)
USD/SEK 5,513889 (6:7713) EUR/USD 2,204167 (1:3094)
EUR/SEK 6,325694 (8:8661) USD/JPY 97:35:00 (97:28)
Jp obl 2 0,14 -0,14 Jp obl 10 0,88 -0,88
Ty obl 2 0,27 -0,3 Ty obl 10 1,81 -1,84
US obl 2 0,38 -0,41 US obl 10 2,5 -2,62


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?