1515

Stockholmsbörsen: <br />Rädslan härskar<br />

Stockholmsbörsen var fortsatt klart lägre runt lunchtid på måndagen i spåren av helgens makronyheter från kinesiskt håll. Det negativa sentimentet präglades av oron för att allt fler centralbanker börjar trappa ned sina tillgångsköp.

"Aktiemarknaderna har lite dåligt självförtroende just nu. Det är egentligen ett hälsotecken att centralbankerna trappar ned på stimulansåtgärderna, men marknaderna är oroliga. Bolagsmässigt ser vi de klassiska konjunkturkänsliga i botten av OMXS30; Boliden, Electrolux och SKF. På kort sikt kommer marknaden att vara makrostyrd innan bolagen kvartalsrapporterar. Bland annat är det ISM- och sysselsättningsdata från USA som inkommer", säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Kring klockan 13.45 var OMXS30-indexet 2,0 procent lägre till nivån 1.116. Omsättningen var då cirka 8,0 miljarder kronor. De ledande europeiska börserna, som backade under midsommarafton då Stockholmsbörsen höll stängt, retirerade i en lägre utsträckning, mellan 1,3 och 2,0 procent ned.

Kinas centralbank meddelade på söndagen att den kommer fortsätta att noga övervaka förändringar i de internationella kapitalflödena, och fortsätta att bedriva en "klok" penningpolitik.

Vidare nedreviderades prognosen för Kinas tillväxt i 2013 av Goldman Sachs till 7,4 procent, från tidigare 7,8 procent. China International Capital Corp. (CICC), en av landets största investmentbanker, var inne på samma spår och sänkte sin prognos från 7,7 till 7,4 procent.

På rekommendationsfronten sänktes CDON från köp till öka av Handelsbanken Capital Markets. Banken hänvisar till att CDON:s medieförsäljning, som står för omkring 20 procent av omsättningen, ser ut att krympa i snabbare takt än tidigare kvartal och snabbare än förväntat. Bolagets aktie noterades 6,8 procent ned.

Vidare drog Nordea Equity Research ned rekommendationen för MTG till behåll, från tidigare köp. Aktien utökade morgonens nedgångar, till dryga 3,6 procent.

Sektorsvis inom verkstad var Sandvik, Electrolux och Atlas Copco A samtliga mellan 2,2 och 4,0 procent lägre.

Vidare inom cykliskt tecknade SKF ett antal långtidskontrakt med kunder i Latinamerika gällande tjänster för bland annat smörjning och tillståndsövervakning av maskiner om cirka 200 miljoner kronor. Bolagets aktie handlades runt lunchtid 3,9 procent lägre.

De klassiska defensiva bolagen hanterade det negativa sentimentet bättre, där Astra Zeneca, Getinge och Swedish Match noterades 0,7 till 0,8 procent lägre. Astra Zeneca överväger ytterligare en "större" strategisk allians med något annat läkemedelsbolag, skrev Financial Times på söndagen.

På midsommarafton inkom positiva nyheter för Swedish Match, när EU:s hälsoministrar beslöt att Sverige ska reglera snusets innehåll nationellt, utan inblandning från EU.

Bäst gick det för Telia Sonera på storbolagsindexet, som var enda företag över nollan. Aktien var vid 13.45-tiden 0,3 procent högre.

På måndagen meddelades att teleoperatören Turkcell, som ägs till 38 procent av Telia Sonera, ställer in sin årsstämma på grund av en pågående tvist om ägarförhållanden med Altimo och Cukurova.

Finnairs nytillträdde vd Pekka Vauramo har "sträckt ut handen" till SAS om en eventuell fusion, enligt den danska dagstidningen Börsen. En sammanslagning har varit på tapeten två gånger tidigare, och skulle väntas ge synergieffekter i kampen mot lågprisbolagen. SAS var runt lunchtid 2,4 procent högre.

På makrofronten inkom IFO-index över näringslivsklimatet i Tyskland, som prickade analytikernas förväntningar med att stiga till 105,9 i juni jämfört med oreviderade 105,7 i maj. I övrigt är det tunt på agendan för statistik och makro under måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?