1515

Stockholmsbörsen: <br />Aktierna som höll emot raset<br />

Stockholmsbörsen lyckades aldrig vända det negativa sentimentet på måndagen, och stängde klart lägre efter helgens uttalanden från den kinesiska centralbanken.

"Aktiemarknaderna har lite dåligt självförtroende just nu. Det är egentligen ett hälsotecken att centralbankerna trappar ned på stimulansåtgärderna, men marknaderna är oroliga. Bolagsmässigt ser vi de klassiska konjunkturkänsliga i botten av OMXS30; Boliden, Electrolux och SKF. På kort sikt kommer marknaden att vara makrostyrd innan bolagen kvartalsrapporterar. Bland annat är det ISM- och sysselsättningsdata från USA som inkommer", säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 2,3 procent till nivån 1.112. Omsättningen var 13,9 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna såg mindre nedgångar, men noterades alltjämt mellan 1,3 och 1,6 procent ned.

Kinas centralbank meddelade på söndagen att den kommer fortsätta att noga övervaka förändringar i de internationella kapitalflödena, och fortsätta att bedriva en "klok" penningpolitik.

Kinas BNP-tillväxt för 2013 sänktes till 7,4 procent av både Goldman Sachs och China International Capital Corp (CICC), en av landets största investmentbanker, en sänkning med 0,4 respektive 0,3 procentenheter.

Cykliskt var bland förlorarna på måndagen, där SKF, Boliden och Electrolux var mellan 4,7 och 5,0 procent lägre vid stängning.

Bland de bolag som i störst utsträckning parerade nedgångarna på måndagen hittas bland annat Lundin Petroleum och Astra Zeneca mellan 0,2 och 0,3 procent högre. Enligt en artikel i Financial Times överväger Astra Zeneca ytterligare en "större" strategisk allians med något annat läkemedelsbolag.

Sent på måndagen framkom att Lundin Norway beviljats borrtillstånd i en brunn inom den samägda licensen 492, varav Lundin har en 40-procentig ägarandel.

Vidare parkerade defensiva Getinge, Telia Sonera och Swedish Match i den övre delen av OMXS30 mellan 0,7 och 0,8 procent ned.

På måndagen meddelades att teleoperatören Turkcell, som ägs till 38 procent av Telia Ssonera, ställer in sin årsstämma på grund av en pågående tvist om ägarförhållanden med Altimo och Cukurova.

Finnairs nytillträdde vd Pekka Vauramo har "sträckt ut handen" till SAS om en eventuell fusion, enligt den danska dagstidningen Börsen. SAS var vid stängning 1,2 procent högre.

CDON stängde 4,5 procent lägre på måndagen efter att ha fått sin rekommendation sänkt till öka från köp av Handelsbanken Capital Markets.

Vidare på rekommendationsfronten sänktes MTG av Nordea Equity Research till behåll, från köp. Aktien noterades klart lägre vid stängning, med en nedgång om 4,4 procent.

På makrofronten inkom IFO-index över näringslivsklimatet i Tyskland, som prickade analytikernas förväntningar med att stiga till 105,9 i juni jämfört med oreviderade 105,7 i maj.

Hållpunkter under veckan framöver blir en mängd statistik från bland annat USA, Tyskland och Kina.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?