1515

Råvaror: Oljan mot strömmen<br />

Priserna på ädel- och basmetaller var brett sjunkande under måndagens handel, medan utvecklingen på råoljemarknaden var stigande med stöd av utbudsstörningar i Kanada och Mellanöstern. Oro för situationen i den kinesiska ekonomin var annars i fokus.

Bland basmetallerna noterades kopparn 148 dollar lägre till 6.690 dollar per ton, medan zink tappat 18 dollar till 1.824. Industrimetallerna sattes under rejäl press efter att Kina-börserna rasat med över 5 procent på måndagen i spåren av oro för den ekonomiska utvecklingen och brist på likviditet i banksystemet.

"Kinas likviditetskris förvärrar den nedbromsning som redan sker. Det kommer att minska den globala efterfrågan på koppar", sa Frank McGhee, ansvarig handlare vid Integrated Brokerage Services i Chicago, till Bloomberg News.

Goldman Sachs meddelade på måndagen att man sänkt sin tillväxtprognos för den kinesiska ekonomin till 7,4 procent, från tidigare 7,8 procent, i ljuset av risken för en likviditetskris. Interbankräntan i Kina sköt i höjden under förra veckan, samtidigt som centralbanken under helgen aviserat att man kommer att fortsätta med åtgärder för att stävja spekulativ utlåning, enligt Bloomberg News.

På oljemarknaden var prisutvecklingen stigande, när WTI-oljan noterades 1,32 dollar upp på 95,01 dollar per fat, samtidigt som Brent var 0,17 dollar högre till 101,08.

Priserna stöddes av rapporter om översvämning i den kanadensiska provinsen Alberta, vilket kan komma att påverka exporterna till USA. Operatören Enbridge meddelade att man stängt ned en oljepipeline efter att ha upptäckt en läcka som tros orsakats av kraftigt regn och översvämning. Som följd har operatören nu stängt ned alla pipelines i området, enligt Wall Street Journal.

Enligt marknadsaktörer gavs också oljepriserna visst stöd av konflikter i Mellanöstern vilka kan komma att störa produktionen.

"Vi har sett en upptrappning av våldsamheterna i Libanon och Syrien över helgen och det bör ge stöd åt priserna", sa Bob Yawger, ansvarig för handeln med futures vid Mizuho Securities i New York, till Bloomberg News.

Guldet noterades 14 dollar lägre till 1.283 dollar per uns, och fortsätter därmed på samma bana som förra veckan, då ädelmetallen föll närmare 7 procent.

Noteringar kl 21.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +1,32 USD  95,01
Brent, första termin  +0,17 USD  101,08Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -148 USD  6.690
Zink  -18 USD  1.824
Aluminium  -19 USD  1.774
Nickel  -440 USD  13.675
Bly  -28 USD  2.000
Tenn  -435 USD  19.600Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -13,61 USD  1.282,79
Silver  -0,3875 USD  19,74


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?