ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bis-chefens skarpa varning

  • Foto: Patrick Straub

Den superlätta räntepolitiken har gjort sitt, menar chefen för Bis – "centralbankernas bank". Fortsatt lågräntepolitik hotar att bygga upp nya obalanser, varnar han.

Nu får det vara slut på centralbankernas superlätta räntepolitik världen över. De stora stimulanserna har gett ekonomin andrum. Men nu är det upp till regeringarna att skapa tillväxt med hjälp av finanspolitik.

Den salvan levererar Bank for International Settlements, Bis, även kallad ”centralbankernas bank", i sin färska årsrapport.

”Penningpolitiken har gjort sitt”, sa Bis-chefen Jaime Caruana vid helgens årsmöte, enligt Financial Times.

Uttalandet kom efter förra veckans marknadsoro kring den amerikanska centralbanken Feds signaler om att dess omfattande stimulansprogram närmar sig början på slutet.

Jaime Caruana uppmanade centralbanker och regeringar att ”agera ansvarsfullt för att stärka tillväxt och undvika än mer kostsamma åtstramningar längre fram”.

Centralbankerna bör återvända till att fokusera på inflationsrisker och bör sätta press på sina respektive regeringar för en politik som alstrar tillväxt, menar Bis.

Världsekonomin är ”förbi krisens värsta fas” och målet borde nu vara att ”återföra ännu trögrörliga ekonomier till stark och uthållig tillväxt”, skriver Bis i årsrapporten.

Tyck till