1515

Stockholmsbörsen: <br />Bankerna backar<br />

Banker tyngde Stockholmsbörsens utveckling i öppningshandeln på onsdagen. Nordea backade mest av storbankerna efter en statlig utförsäljning av aktier. H&M steg efter en blandad kvartalsrapport. På makrofronten väntar Federal Reserves policybesked på onsdagskvällen.

Klockan 9.50 hade OMXS30 tappat 0,8 procent till indexnivårunt 1.184. Omsättningen på Stockholmsbörsen var drygt 2 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna var då mellan 0,7 och 0,9 procent lägre.

H&M var 1,2 procent högre. Bolagets rörelseresultat för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret var 3 procent lägre än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Försäljningen i juni har dock startat bra, framkom samtidigt. Credit Suisses mäklarhus konstaterade att marknaden hade räknat med en svag siffra men spådde alltjämt nedgång i spåren av stora lager.

Även Skistar rapporterade kvartalsresultat inför onsdagens öppning och var omkring 1 procent ned.

Den svenska staten säljer 6,4 procent av Nordeas utestående aktier och har efter försäljningen en ägarandel på 7,0 procent. Kursen per aktie uppgår till 75 svenska kronor. Nordea som stängde på 78:75 kronor i Stockholm på tisdagen tappade dryga 4 procent till 75:55 kronor. Övriga tre storbanker var ned mellan 1,8 och 2,7 procent.

På rekommendationsfronten har SEB Equities höjt Swedbank till köp, från tidigare behåll, samt sänkt Handelsbanken till behåll, från tidigare köp.

Nokia lyfte 3,4 procent i spåren av uppköpsspekulation. Financial Times citerade Huaweis chef för telefondivisionen, Richard Yu, som sade att "bolaget överväger sådana typer av förvärv" och att "kombinationen kan ge vissa synergier, men det beror på villigheten hos Nokia". Huawei har sedan meddelat att det inte alls överväger ett köp av Nokia.

Assa Abloy steg svagt. AIA:s amerikanska arkitektindex som ger en föraning om vilka bygginvesteringar som kommer att ske, vilket i sin tur kan ge en fingervisning om Assas framtida volymer, steg till 52,9 i maj, från 48,6 i april.

Bioinvent meddelade på onsdagsmorgonen att det gör en nyemission om cirka 22 miljoner kronor. Bioteknikbolagets aktie tappade nära 5 procent i öppningshandeln.

Nordea har höjt rekommendationen för Axis till köp, från tidigare behåll. Aktien klättrade en dryg procent.

I veckans utgåva av Affärsvärlden blev rekommendationen köp av Sandvik (upp 0,2 procent) och Betsson (+0,9 procent) samt även av Clas Ohlson på lång sikt (+1,4 procent).

KI:s barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 94,5 i juni från 91,8 i maj. Arbetslösheten i Sverige sjönk oväntat till 8,2 procent i maj (8,5), icke säsongsrensat, från 8,7 procent i april. Väntat var en arbetslöshetsnivå om 8,8 procent, enligt SME Direkts enkät.

Onsdagens huvudnummer på makroagendan blir avslutningen av Federal Reserves tvådagarsmöte. Räntebeskedet och de nya ekonomiska projektionerna från Fed-ledamöterna publiceras klockan 20.00, och en halvtimme senare inleder Fed-chefen Ben Bernanke sin presskonferens.

USA-terminerna var i stort oförändrade, strax före 10.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?