1515

Räntor &amp; valutor: <br />Tyska räntor sjunker<br />

Europaräntorna visar små rörelser i den inledande handeln på onsdagen, med tyska räntor svagt ned. USA-räntorna är stabila med den tioåriga statsobligationen på 2,18 procent.

Onsdagens huvudnummer blir avslutningen av Federal Reserves tvådagarsmöte. Räntebeskedet och ledamöternas nya prognoser publiceras klockan 20.00, och en halvtimme senare inleder Fed-chefen Ben Bernanke sin presskonferens.

Det råder samstämmighet bland bedömare om att Fed inte kommer att ändra de månatliga tillgångsköpen (85 miljarder dollar) nu, men fortsatt stor osäkerhet om timingen för när nedtrappningen ("tapering") kan inledas.

"Bernanke kommer troligen inte ännu att uttrycka förtroende för att tiden för nedtrappning är nära, men vi förväntar oss att han ska signalera att en nedtrappning andra halvåret förblir möjligt, beroende på ekonomins utveckling", skriver Joseph Lavorgna, chefekonom för USA på Deutsche Bank, i ett marknadsbrev.

Han tror att om BNP-tillväxten skiftar mot 3-3,5 procent under andra halvåret och sysselsättningsökningen svarar i linje med detta, så kommer de policyansvariga att känna sig mer bekväma med att lätta på den nuvarande takten i ackommoderingen.

Joseph Lavorgna tror inte det blir några betydande förändringar i Fed-uttalandet, utan att bilden från förra mötet i maj i huvudsak står sig. Prognoserna för BNP och arbetslöshet väntas också i stort vara intakta, men däremot kan nedsidan i prognosintervallet för kärninflationen komma att dras ned.

Federal Reserves kommande Fomc-möten är den 30-31 juli samt 17-18 september.

På valutamarknaden är nettorörelserna relativt små inför Fed-beskeden. Euro/dollar ligger kvar med handel runt 1:34-nivån medan yenen stärkts något till 95:15 mot dollarn och 127:60 mot euron.

Den svenska kronan har sammantaget stärkts cirka 4 öre mot kronan och 4 öre mot dollarn från tisdagen. Svenska räntor ställs ned marginellt inför öppning.

Regeringen utökade på onsdagen försäljningserbjudandet i Nordea från 230 miljoner aktier till 260 miljoner aktier, med hänvisning till en stark efterfrågan från investerare.

Enligt Bloomberg News ligger riktlinjen för aktiepriset i utförsäljningen i intervallet 75-75:50 kronor, vilket därmed skulle inbringa cirka 19,5 miljarder kronor till statskassan.

"Då en del köpare av Nordea-aktierna sannolikt kommer att vara utlänningar (40 procent av OMX30 ägs av utlandet) så kan ett behov av att växla kronor förväntas. Det är svårt att säga en siffra, men på marginalen kan det anses vara kronpositivt", skriver Nordea i en kommentar.

SEB noterar i sitt morgonbrev att vid den senaste försäljningen i februari 2011 hamnade omkring 60 procent av aktierna hos utländska ägare, och det valutainflöde som skapas väntas därmed ha en kortsiktigt positiv effekt på kronan.

Danske Bank konstaterar att Riksgälden på tisdagen reviderade upp lånebehovet med 18 miljarder kronor för i år, men att de inte hade några utförsäljningsintäkter i kalkylen, så i princip är det "tillbaka till ruta ett".

"Men eftersom Riksgälden inte ökade det nominella obligationsutbudet i den nya prognosen finns det väl ingen

anledning att tro att de ska minska det nu (man ökade främst finansieringen via Commercial Paper), antagligen behåller man även realobligationsutbudet intakt", skriver Danske Bank.

Närmast inväntas för svensk del barometrar och en ny prognos från Konjunkturinstitutets, klockan 9.00 respektive 9.15. Klockan 9.30 publicerar SCB arbetslöshetsstatistik för maj, som väntas ha stigit till 8,8 procent i maj från 8,7 procent i april, enligt SME Direkts prognosenkät. Säsongsrensat väntas arbetslösheten ha varit oförändrad på 8,4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?