1515

Stockholmsbörsen: Telia stiger på vd-besked<br />

Stockholmsbörsen steg i ett allmänt positivt riskklimat på måndagen. ABB var en vinnare efter en intern vd-rekrytering. Telia Sonera som - utöver vd-byte - fått höjd rekommendation hos Handelsbanken klättrade också. Bland mindre bolag fortsatte handeln att vara livlig inom biometri.

"Kortkort är i dag inte främst ett klädmode utan kan bättre beskriva den senaste veckans handel i Fingerprint och Precise Biometrics. Bägge aktierna är upp cirka 100 procent senaste tiden. Det vi ser nu är en dubbel bubbla i biometri. Bakgrunden är en framväxande bransch som sakta börjar få sitt erkännande; biometri. Branschen behövs, men prislappen på aktierna är starkt överdriven. Låt inte girigheten ta dig, utan sälj, är det enkla bubbelrådet", kommenterar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Nyhetsbyrån Direkt.

Kring klockan 13.10 hade OMXS30 stigit 1,1 procent till indexnivå kring 1.191. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då knappa 4 miljarder. De ledande europeiska handelsplatserna var samtidigt mellan 0,9 och 1,8 procent högre.

Fingerprint respektive Precise Biometrics var sjätte respektive 13:e mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen strax efter lunchtid på måndagen. Aktierna var 3,3 procent ned respektive 16,3 procent upp. Claes Hemberg konstaterar att nyheten om ett prestigeavtal från Microsoft för Fingerprint startat haussen. Nyheten punkterade samtidigt delvis drömmen om att Microsoft skulle köpa upp bolaget, framhåller han även.

ABB steg 3,6 procent till 145:90 kronor sedan det utsett Ulrich Speisshofer till ny vd, i dagsläget chef för divisionen Discrete Automation and Motion. Merrill Lynch var störst nettoköpare i Stockholm, bankens mäklarhus tolkade den interna rekryteringen positivt, framkom det i ett kundbrev inför öppning.

Telia Sonera har utsett Johan Dennelind till ny vd, för tillfället vd på Vodacom International i Sydafrika. Teleoperatörens aktie var upp runt 3 procent medan Tele2 samtidigt endast var 0,6 procent högre. På rekommendationsfronten har Handelsbanken höjt Telia-aktien till öka, från tidigare minska.

Ett av få bolag inom OMXS30 på minus var Volvo (-0,3 procent). Bolagets lastvagnsleveranser minskade med 9 procent till 16.732 fordon i maj, vilket var klart lägre än väntade 18.085 fordon, enligt SME Direkts analytikerenkät.

Bong tappade 33 procent efter meddelande om att det förstärker sin finansiella ställning genom en fullt garanterad nyemission om runt 125 miljoner kronor.

Bioteknikbolaget Karolinska Development steg knappa 4 procent. Dess dotterbolag Atheras utveckling av antikroppsterapin PC-mAb kommer att medfinansieras av EU, som bidrar med 6 miljoner euro.

Teknikkonsulten Sweco steg 6,5 procent sedan det meddelat om köp för 927 miljoner kronor av den statligt ägda teknikkonsulten Vectura med 1.200 anställda.

Börsveckan lockas av Billerudkorsnäs (+1,2 procent) och gav även Ework (+4,2 procent) en köpstämpel i veckans nummer.

Kungsleden var omkring 1 procent ned. Bolaget har fått sänkt rekommendation till behåll, från tidigare köp, hos analyshuset på norska banken DNB.

Lucara Diamonds lyfte 11 procent till 5,90 kronor. Enligt den kanadensiska insynslistan Canadian Insider har familjen Lundin köpt ytterligare 4 miljoner aktier i gruvbolaget till kurs motsvarande 5,26 kronor.

På makrofronten märks på måndagen Empire Manufacturing index för maj och NAHB:s husbyggarindex för juni.

Inför det svenska midsommarfirandet kommer Federal Reserve att lämna räntebesked på onsdag. På bolagsfronten ska H&M liksom Skistar rapportera på onsdagen.

Septemberterminerna för de tre ledande amerikanska handelsplatserna var mellan 0,8 och 1,0 procent upp, strax efter lunchtid på måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?