1515

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Oljan handlas på lägre nivåer på torsdagsmorgonen medan basmetallerna överlag är högre.

Vid klockan 7.50 handlas WTI-oljan i första termin 0:59 dollar ned på 95:29. Brent är samtidigt ned 0:38 dollar till 103:11 dollar.

De amerikanska lagren av råolja steg med 2,5 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE, på onsdagen. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,5 miljoner fat.

Lagren av bensin ökade med 2,7 miljoner fat. Här väntades lagren ha stigit med 0,5 miljoner fat.

"Inte alltför många bedömare tror att vi kommer att få se en stark tillväxt globalt. De amerikanska lagren förblir höga. Marknaden håller en viss utbudschockspremie i priset", sade David Lennox på Fat Prophets till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn tappat mot såväl euro som yen, och dollarindex har sjunkit från 80,98 till 80,66.

Federal Reserves kommande FOMC-möte i nästa vecka är fokus, men närmast inväntas detaljhandelsförsäljningen i maj, som antas ha ökat med 0,4 procent.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin stigit 22 dollar till 7.142 dollar per ton, medan zink och aluminium är 3 dollar upp.

Freeport-McMoRan Copper & Gold har förklarat force majeure på leveranser från sin Grasberg-gruva i Indonesien. Gruvan har varit stängd under en tid för undersökningarna efter en tidigare olycka.

"Det är en stor producent av koppar och detta kan definitivt ha en inverkan på utbudet. Marknaden samlar på sig koppar i händelse av att Grasberg förblir stängd under en lägre tid", sade David Lennox.

Bland ädelmetallerna handlas guldet svagt ned och silver svagt upp.

"Den främsta drivkraften för guld för närvarande är utsikterna för Federal Reserve. Samverkan mellan en svagare dollar och starkare guld hjälper till att stötta", sade Steven Dooley på Forex Capital Trading till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?