1515

Räntor och valutor: <br />Dollarn tappar<br />

Europaräntorna sjunker initialt i kärnländerna men stiger i periferin. De tyska räntorna sjunker 1-3 punkter medan de italienska och spanska handlas upp 3-5 punkter. Svenska räntor visar en viss rörelse nedåt, runt 3 punkter.

Europaterminerna indikerar en klart negativ öppning på börsen. Japanbörserna gick ned ytterligare under morgonens handel, och Topix stängde 4,78 procent och Nikkei 6,35 procent ned.

SEB konstaterar i sitt morgonbrev att nära hälften av den japanska börsuppgången som startades med den nya politiken nu är borta. Börsfallet initierades av "hökaktiga" kommentarer av Fed-chefen Ben Bernanke (den 22 maj) då han antydde att Feds nuvarande politik kan stramas åt tidigare än beräknat.

Ben Bernankes utfrågning i kongressen initierade en våg av vinsthemtagningar från snabbfotade spekulativa investerare, som då var positionerade lång i aktier, obligationer och dollar/yen.

"Efter denna positioneringsanpassning tror vi marknadsutvecklingen kommer tillbaka mot den vi hade innan Bernankes utfrågning. Fed-mötet nästa vecka blir mycket viktigt: bättre risksentiment bör vara resultatet om vi har rätt i vår Fed-analys att 'lagt kort ligger' åtminstone till årsskiftet", skriver SEB.

USA-räntorna steg efter svensk stängning på onsdagen men har sjunkit tillbaka i den asiatiska handeln. Tioåringen sjunker 3 punkter jämfört med svensk stängning igår och handlas till 2,18 procent.

Vid en emission av tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar på onsdagen blev räntan 2,209 procent, jämfört med väntade 2,195 procent i Bloomberg News prognosenkät. Bid/cover-nivån blev 2,53, jämfört med 2,70 vid närmast föregående emission. På torsdagen emitteras 30-åriga statsobligationer för 13 miljarder dollar.

"Det verkar inte finnas så mycket sponsring på dessa nivåer. Det tycks finnas en viss oro som kliver in särskilt inför FOMC-mötet. De letar efter förtydliganden från kommittén vad gäller det som Bernanke sade för några veckor sedan", sade Kevin Flanagan på Morgan Stanley Smith Barney till Bloomberg News.

Federal Reserves FOMC-möte hålls den 18-19 juni, denna gång med nya prognoser och pressträff med Fed-chefen Ben Bernanke.

Världsbanken har sänkt sin globala tillväxtprognos för i år efter att tillväxtmarknader som Kina och Brasilien bromsat in mer än väntat, medan budgetnedskärningar och minskat investerarförtroende har fördjupat recessionen i Europa.

Världsekonomin väntas nu öka med 2,2 procent i år och 3 procent näst år, nedreviderat från 2,4 respektive 3,1 procent procent i januariprognosen. Prognosen för euroområdet har dragits ned till -0,6 procent i år men har för USA dragits upp till 2,0 procent.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 1:338 mot euron och cirka 94:10 mot yenen. Kronan har stärkts cirka 2 öre mot dollarn men tappat cirka 1 öre mot euron jämfört med svensk stängning igår.

Statistik från det japanska finansdepartementet visade att japanska investerare nettosålda utländska obligationer för 386,9 miljarder yen och aktier för 221,8 miljarder yen under föregående vecka.

"Marknaden vill ha bevis för kapitalutflöden från Japan och dessa bevis finns inte där ännu, i själva verket är det tvärtom. Globala fondförvaltare som gick in i korta yenpositioner i början av året sitt nu och tittar nervöst på volatiliteten på de globala marknaderna", sade Greg Gibbs på Royal Bank of Scotland till Bloomberg News.

Sayuri Shirai, ledamot i Bank of Japans direktion, sade att BOJ:s köp av statsobligationer kommer sänka riskpremierna och bli mer effektivt på räntorna över tid, något det finns utrymme för. Hon ser det som önskvärt att Japans långa räntor stiger gradvis och väntar sig en ökning de närmaste två-tre åren.

"Bank of Japan kommer att fortsätta att noga övervaka marknadsutvecklingen. Med flexibla marknadsoperationer, som tar hänsyn till diskussioner med marknadsdeltagare, så förväntar sig BOJ att såväl kort- som långräntorna ska röra sig stabilt som helhet", sade Sayuri Shirai.

På torsdagen publicerar Riksbanken sin företagsundersökning och SCB småhuspriserna för maj.

Från USA kommer detaljhandelsförsäljningen för maj klockan 14.30. Försäljningen väntas ha ökat med 0,4 procent, efter en uppgång med 0,1 procent månaden före. Exklusive bilar väntas en försäljningsuppgång med 0,3 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Torsdagen bjuder även på den sedvanliga veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa och på importpriserna i maj.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?