1515

Stockholmsbörsen: Vände ned efter positiv dag<br />

Stockholmsbörsen befann sin länge över nollan på onsdagen, men den positiva trenden bröts tvärt vid USA-börsernas öppning.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,6 procent lägre kring noteringen 1.177. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 8,3 miljarder kronor.

"I det breda perspektivet börjar läget bli lite mer optimistiskt. Efter att börsen gått ner sex av de senaste sju dagarna så är många bolag nere på översålda nivåer, särskilt fastighetssektorn ser intressant ut", sade Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Utvecklingen i Stockholm följde i stora drag utvecklingen på den internationella scenen. I Europa backade brittiska FTSE 100 0,5 procent, tyska DAX 1,0 procent och det regionala Euro Stoxx 50 0,6 procent.

På bolagsfronten hamnade bland andra Elekta och SAS i fokus.

"Elekta är intressant, det händer mycket på kapitalmarknadsdagen som vi gillar och vi har i dag lagt till aktien på vår rekommendationslista", kommenterade Magnus Dagel.

Vid strålterapibolagets kapitalmarknadsdag framgick bland annat att bolaget siktar på en omsättningstillväxt på 40 procent för de kommande tre åren, vilket var högre än SME Direkts konsensus på drygt 38 procent. Vidare sade företaget att resultatet av den brasilianska upphandlingen om 80 nya linjäracceleratorer väntas om några veckor. Elekta steg 0,9 procent.

Flygbolaget SAS redovisade en förlust om 306 miljoner kronor för det andra kvartalet, bättre än SME Direkts konsensus på -541 kronor. Justerat för en positiv pensionseffekt, vilken inte ingick i analytikernas prognoser, blev dock resultatet sämre än väntat och aktien föll på eftermiddagen tillbaka och stängde 4,0 procent lägre.

"Resultatet var visserligen bättre än väntat, men justerat för de engångsposter som ständigt dyker upp i SAS räkenskaper var det sämre än väntat", sade Lars Heindorff på ABG Sundal Collier till Direkt.

Försäljningssiffror från H&M och RNB satte detaljhandelsbolagen i strålkastarljuset. H&M redovisade en oförändrad försäljning i jämförbara butiker i maj, jämfört med föregående månad, och RNB redovisade en minskning med 0,7 procent för samma period. H&M backade 0,5 procent medan RNB var oförändrat.

MQ steg 2,2 procent efter att Nordea Markets höjt rekommendationen till köp, från tidigare behåll.

Medicinteknikbolaget Ortivus fortsatte att rusa på onsdagen, upp 58,5 procent, efter måndagens besked om en vunnen europeisk upphandling gällande elektroniska patientjournaler. Sedan nyheten har aktien stigit nära 230 procent.

Sandviks besked om en nedskrivning om 1,1 miljarder kronor av sin orderbok för affärsområdet SMT blev en besvikelse för marknaden. Med en nedgång på 2,1 procent blev aktien dagens förlorare inom OMXS30-indexet.

Högst upp i indexet fanns, inför torsdagens kapitalmarknadsdag, MTG med en uppgång på 0,9 procent.

Affärsvärldens köprekommenderade Semcon och Tradedoubler steg 1,8 respektive 5,8 procent.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?