1515

USA-börser: <br />Svagt slut på svängig tisdag<br />

De ledande amerikanska börserna stängde nedåt på tisdagen, efter en volatil session där indexen emellanåt handlats strax under nollstrecket. Bank of Japans beslutat att hålla fast vid sitt befintliga stimulansprogram tyngde på sentimentet.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,8 procent till 15.122, medan det bredare S&P 500 sjönk 1,0 procent till 1.626. Nasdaq Composite backade samtidigt 1,1 procent till 3.437. Omsättningen var 660 miljoner aktier på New York-börsen och 1,5 miljarder på Nasdaq.

Sektorsspecifikt hade banker det tungt. Bland andra backade Bank of America 1,4 procent medan Citigroup föll 3,8 procent. Även råvarubolag gick svagt i spåren av sjunkande priser på både olja, ädelmetaller och basmetaller.

Sentimentet tyngdes globalt på tisdagen i besvikelse över att Bank of Japan efter ett tvådagarsmöte valt att lämna sin penningpolitiska hållning oförändrad, med en årlig utökning av den monetära basen på omkring 60.000 till 70.000 miljarder yen per år, samt att inte vidta åtgärder för att minska volatiliteten i japanska statsobligationsräntor - något som det funnits vissa förväntningar om.

"Marknaden har nästan blivit beroende av penningpolitiska stimulanser. Alla indikationer på att de monetära stimulanserna avtar eller stoppar oroar. Det är inte fallet i Japan, men bara nyheten att landet inte kommer att utöka sitt program är oroande", sade biträdande direktör för investeringar på Wells Fargo Private Bank, Erik Davidson, till Bloomberg News.

Tisadagens handelssession var dock slagig, och indexen pendlade mellan nedgångar i storlek med de som noterades vid stängning och nivåer strax under nollstrecket.

"Vi är i en övergångsperiod för närvarande, där bättre tillväxt som uppvägs av högre räntor orsakar en hel del volatilitet", kommenterade David Chalupnik, ansvarig för aktiehandeln vid Nuveen Asset Management i Minneapolis, i en intervju med Bloomberg News.

VIX-indexet, reflekterar vad marknaden tror om den närmaste månadens volatilitet i S&P 500-indexet, steg på tisdagen med drygt 9 procent. Indexet, som enligt Bloomberg News rör sig i motsatt riktning till S&P 500 i 80 procent av fallen, nådde ett sexårslägsta i mars, och har sedan dess stigit 49 procent.

På den amerikanska statistikfronten lyckades inte NFIB:s konfidensindex, som visat att förtroendet bland amerikanska småföretag oväntat förbättrats i maj, bättra på riskaptiten på börserna. Vidare visade siffror från det amerikanska handelsdepartementet att grossistlagren i landet stigit med 0,2 procent i april, vilket prickade analytikernas förväntningar.

Bland enskilda aktier rasade sportklädesbolaget Lululemon med 18 procent, efter att bolaget meddelat att vd Christine Day kommer att avgå så fort en ersättare hittats.

Navistar var en annan förlorare med en nedgång på 9 procent. Volvokonkurrenten lämnade på måndagskvällen en svagare rapport än investerare väntat sig.

Bland aktier på plussidan återfanns teleoperatören Sprint Nextel. Den japanska sektorskollegan Softbank aviserade på tisdagen att det höjer sitt tidigare bud på bolaget, med 1,5 miljarder dollar till 21,6 miljarder dollar. Sprint Nextel-aktien stängde upp 2,4 procent.

På obligationsmarknaden var amerikansk tioårig statspappersränta ned 3 punkter till 2,17 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?