ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Skadestånd för miljoner efter HD:s dom

  • Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Staten kan tvingas betala tiotals miljoner kronor i skadestånd. Detta sedan HD stoppat dubbelbestraffning i skatteärenden.

”Det kan röra sig om skadestånd för miljontals kronor, kanske tiotals miljoner kronor totalt”, säger Clarence Crafoord, vd för Centrum för rättvisa som är en ideell organisation som arbetar för individens rätt gentemot staten.

Det var under tisdagsmorgonen som Högsta domstolen (HD) avgjorde frågan om dubbelbestraffning i plenum, det vill säga genom att samtliga 16 justitieråd i deltog i avgörandet. Domen innebär att en enskild person inte kan både tvingas betala straffskatt och sedan dömas för skattebrott.

Mängder av misstänkta och dömda skattefuskare berörs av beslutet. Skatteverket anmäler mellan 3.500 och 4.000 ärenden till åklagare varje år och hundratals personer lagförs årligen för skattebrott, som är den klart vanligaste formen av ekobrott, enligt TT.

Nu spår flera experter att många av de som dubbelbestraffats kommer att söka upprättelse genom skadeståndskrav och resningsansökningar.

”Domstolar runt om i landet har trotsat HD:s tidigare besked från 2010 och vägrat tillämpa det svenska systemet med både skattetillägg och åtal för skattebrott. Det var ett ohållbart system. De som dragit en nitlott och dubbelbestraffats bör inte bli utan kompensation”, säger Clarence Crafoord.

”Den som drabbats av en kränkning har enligt Europakonventionen rätt till kompensation. Det gäller i Sverige sedan länge och ligger även i linje med HD:s tidigare domar”, säger Clarence Crafoord.

Han betonar att Sverige inte har särskilt höga ideella skadestånd. Men eftersom preskriptionstiden på skadeståndsärenden är tio år i Sverige kan det ändå handla om miljonbelopp totalt sätt.

”När människor tvingas vänta på domstolsprövning kompenseras de med cirka 10.000 kronor per år. Det ger en bild av vad det kan handla om. Rör det sig om hundratals fall per år med en preskriptionstid på tio år så kan det handla om skadestånd på miljontals kronor, kanske tiotals miljoner kronor”, säger han.

Tyck till