ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordpris för minkskinn

  • Foto: Press

Priset på minkskinn rusar och nu vädrar minkuppfödarna i Sverige ett rejält uppsving. "Jag räknar med tiotals nya uppfödare i år och en export som passerar en miljard kronor", säger Johan Dalén, talesman för Sveriges cirka 70 pälsdjursuppfödare.

Den pågående skinnauktionen Saga Furs i Helsingfors har skjutit upp priserna på minkskinn ytterligare och nu handlas skinnen till rekordnivåer.

”En helt unik situation. Mitt under den ekonomiska krisen har världsproduktionen på minkskinn fördubblats, samtidigt som även priserna fördubblats. Jämför det med Volvo eller vilken annan industri som helst. I dag produceras 62 miljoner minkskinn i världen mot 29 miljoner för bara tio år sedan. Och det genomsnittliga priset har under samma tid stigit från cirka 300 kronor per skinn till 700 kronor”, säger Johan Dalén.

Han är talesperson för Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund, SPR, med säte i Sölvesborg i Blekinge där de flesta minkfarmerna finns.

Skinnauktionerna brukar samla 700 till 800 köpare från hela världen. De allra flesta, ibland upp till 500 kommer från Kina. Många köpare kommer också från Ryssland, Grekland och Turkiet. Inköparländerna syr upp dels för export till Europa och USA men även för försäljning i hemländerna. Inte minst Kinas växande medelklass är en stor kund.

”Kina är världens största producent med 20 miljoner skinn per år. Men de når inte nordisk kvalitet och därför köper kineserna kvalitetsskinn här. Nordiska uppfödare får upp till 30 procent mer för sina skinn. Det beror bättre djurhållning och bättre foder, egentligen handlar det om krass ekonomi; välhållna och utfodrade djur producerar bättre skinn. Här har vi en fördel”, säger Johan Dalén.

Inköparhorden som nu ropar in i Helsingfors, fortsätter nästa vecka till Danmark och auktionen Copenhagen Fur. Och även här väntas nya prisrekord.

Johan Dalén berättar att den svenska produktionen av minkskinn legat på ganska konstanta 1,2 miljon skinn per år. Det handlar om cirka 70 uppfödare.

”Vi har inte sett en nyetablering på 20 år men farmerna har blivit större”, säger han.

Men nu pågår något som kan beskrivas som en boom.

”Det startade plötsligt i december i fjol. Sedan dess har jag fått ett 50-tal samtal och mejl från seriöst intresserade som vill börja föda upp mink. Dels är det unga agronomer som vill börja, dels handlar det om mjölk-och grisbönder som vill skapa ett komplement till sin djurhållning och tiotals står i startgroparna”, säger Johan Dalén.

Han pekar på Danmark som idag har 1.400 minkfarmare som exporterar skinn för 13 miljarder svenska kronor per år.

”Det motsvarar 1 procent av BNP. För 25-30 år sedan hade Danmark lika många minkfarmer som Sverige. Danska regeringen lockade med momsbefrielse i tre år mot att jordbrukarna startade minkuppfödning i mindre skala”, säger Johan Dalén. 

Produktionstal, minkskinn
Kina                                    20 miljoner
Danmark:                              16 miljoner
Polen                                  5,5 miljoner
Holland                                4,5 miljoner
USA                                     3,4 miljoner
Kanada                                 2,4 miljoner
Finland                                1,8 miljon
Ryssland                               1,3 miljon
Sverige                                1,2 miljon
 Spanien                               0, 8 miljon
Grekland                              0,6 miljon

Källa: SPR

Tyck till