1515

USA-börser: Apple <br />pallade inte trycket<br />

De amerikanska börserna stängde måndagens handel runt nollstrecket, efter att investerare vägt en höjning av USA:s kreditbetygsutsikter från Standard & Poor's mot svaga makrosiffror från Kina.
Foto:Richard Drew

Dow Jones Industrial Average sjönk 0,1 procent till 15.238, medan det bredare S&P 500 var oförändrat på 1.643. Nasdaq Composite steg samtidigt 0,1 procent till 3.474. Omsättningen var 560 miljoner aktier på New York-börsen och 1,5 miljarder aktier på Nasdaq.

Sektorsvis inom det bredare indexet var telekom högst, medan olja/gas-bolag noterade de största nedgångarna överlag.

På makronivå höjde S&P utsikterna för USA:s kreditbetyg till stabila från tidigare negativa, indikerande att sannolikheten för att betyget ska behöva justeras ned igen på kort sikt bedöms vara mindre än en på tre. Betygsåtgärden speglar kreditvärderingsinstitutets syn om att de finanspolitiska riskerna minskat. S&P sänkte landets kreditbetyg från toppbetyget AAA till AA+ i augusti 2011.

"S&P:s uppgradering av USA:s skuld är verkligen bra i den meningen att det tar bort frågan från bordet. Men marknaden var redan medveten om att statliga finanser var i bättre skick", sade Dered Sasveld, en New York-baserad portföljstrateg för Ing Investment Management US, till Bloomberg News.

I den negativa vågskålen tyngde samtidigt kinesisk makrostatistik, som under helgen visat att landets industriproduktion ökat något mindre än väntat under maj, samtidigt som exporten ökat i den lägsta takten på tio månader.

På bolagsfronten var Apple i fokus efter att teknikjätten vid sin årliga utvecklingskonferens presenterat nya operativsystem för Macbook och Iphone/Ipad/Ipod samt en reklamfinansierad streamingtjänst för musik, med namnet Itunes Radio. Aktien, som inför presentationens början var upp en dryg procent, stängde ned 0,7 procent.

Vidare rörde sig Google 1,2 procent högre. Rykten har på måndagen gjort gällande att Google planerar att köpa företaget Waze, som tillhandahåller mjukvara för kartor, för 1,1 miljarder dollar. Enligt uppgifter till Bloomberg News är syftet med affären att förhindra konkurrenter som Facebook från att ta över som ledande aktör inom området mobil navigation.

I ett tal på måndagseftermiddagen svensk tid sade Fed-chefen i St Louis, James Bullard, att centralbankens 2-procentsmål berättigar en förlängning av den "aggressiva användningen av obligationsköp för att stötta tillväxten och få ned arbetslösheten".

På obligationsmarknaden var amerikansk tioårig statspappersränta upp 4 punkter till 2,21 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?