1515

Stockholmsbörsen: <br />Order lyfter Loomis<br />

Stockholmsbörsen var kring nollan under måndagens och veckans inledande handel, medan de ledande handelsplatserna i Europa stod för mindre rörelser i båda riktningar.

På makroagendan var svag kinesisk statistik och svensk industriproduktion under förväntningarna i fokus. Ett av huvudnumren bland bolagsnyheter var att Astra Zeneca förvärvat i USA.

Kring klockan 10.00 var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat på noteringen 1.191. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då knappt 1,6 miljarder kronor. Tyska DAX hörde till de starkare storbolagsindexen i Europa med en uppgång på 0,6 procent. Brittiska FTSE 100 och franska CAC 40 var ned kring 0,2-0,3 procent.

"Vi kan vänta oss en fortsatt volatil handel på aktiemarknaderna i spåret av stigande långräntor och fixering kring Fed obligationsköp. Den högre volatiliteten är en tydlig indikation på att den aggregerade psykologin har gått från extrem optimism till en period av kortsiktig osäkerhet. Efter senaste nedgången är nu många börser kortsiktigt översålda, vilket ökar sannolikheten för uppstudsar", skriver Erik Hansén, vd för Tradingportalen.com i ett marknadsbrev.

Statistik från Kina visade att landets industriproduktion ökade med 9,2 procent under maj, vilket var under förväntningarna på 9,4 procent. Landets export ökade mindre än väntat med en tillväxt som var på tiomånaderslägsta samtidigt som konsumentpriserna landade under prognoserna.

På den svenska hemmaplanen visade data på morgonen att industriproduktionen sjönk med 0,5 procent i april jämfört med månaden före och tappade 0,8 procent jämfört med ifjol. Enligt SME Direkt väntades en nedgång om 0,1 procent sekventiellt och 0,3 procent jämfört med motsvarande period 2012.

Från nyhetsflödet på bolagsfronten återfanns att Astra Zeneca förvärvat Pearl Therapeutics, ett kaliforniskt bolag inriktat på andningsvägssjukdomar. Köpeskillingen är uppdelad i etapper men kan landa på max 1.150 miljoner dollar. Astra Zenecas aktie handlades 0,5 procent högre.

Loomis stärktes 1,8 procent. Säkerhetsföretaget fick en norsk order av banken DNB värt över 100 miljoner norska kronor per år.

Cassandra Oil rusade närmare 26 procent efter att bolaget i en operativ uppdatering meddelat att det fått in drygt 4 miljoner kronor ytterligare från samarbetspartner i Seven Stars. Bolagets vd sade i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att risken för en nyemission nu är närmast obefintlig.

På rekommendationsfronten nedgraderades Elekta ännu en gång efter förra veckans kvartalsrapport. Denna gång sänkte Barclays till jämvikt från tidigare övervikt. Aktien tappade 2,0 procent.

Medicinteknikbolaget ingick vidare i ett långsiktigt samarbetsavtal omfattande 15 linjäracceleratorer, onkologiinformationssystem och ett gemensamt utbildningscenter med Sydafrikanska bolaget Equra.

Alliance Oil sjönk 3,5 procent. Bolaget kom med produktionssiffror för maj på morgonen. Vidare framgick det av en analys daterad denb 7 juni att Handelsbanken Capital Markets sänkt rekommendationen för Alliance Oil till minska från tidigare öka.

Citigroup placerade H&M på least preffered list för att ersätta sektorkollegan Marks & Spencer. H&M handlades svagt lägre.

Nordea fick sänkt rekommendation till neutral från tidigare köp av Goldman Sachs, och aktien backade 0,3 procent. Sektorkollegorna Swedbank stärktes däremot 1,2 procent, medan Handelsbanken och SEB var svagt högre respektive oförändrad.

Nokia återfanns längst upp i OMXS30 med en uppgång på 1,3 procent efter att HSBC höjt riktkursen till 2,20 euro från 1,80.

Inom verkstad var Alfa Laval upp 0,5 procent medan ABB stärkts 0,3 procent. Atlas Copcos båda aktier fanns på båda sidorna av nollan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?