1515

Stockholmsbörsen: <br />Analyser lyfter storbank<br />

Stockholmsbörsen inledde som väntat veckans handel kring nollstrecket. Trenden var likartad på de ledande Europabörserna.

SIX Generalindex var klockan 09.40 ned 0,1 procent till 359. OMXS30 hade backat med 0,2 procent till 1.191. Omsättningen var 0,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 1,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

En massiv bukett makrostatistik från Kina presenterades under morgonen. Bland utfallen kan nämnas att exporten i maj var sämre än väntat samtidigt som industriproduktionen inkom i linje med förväntningarna.

Kinas handelsbalans visade ett överskott på 20,4 miljarder dollar under maj. Det kan jämföras med ett överskott om 18,2 miljarder dollar under april samt analytikernas prognos som pekade på ett överskott om 17,6 miljarder dollar, enligt Dow Jones Newswires. Exporten ökade med 1,0 procent i årstakt, vilket kan jämföras med förra månadens ökning på 14,7 procent och den förväntade uppgången som var 5,6 procent.

Kinas industriproduktion ökade med 9,2 procent under maj månad jämfört samma period förra året, enligt den kinesiska statistikbyrån. Väntat utfall var en ökning om just 9,2 procent.

Konsumentpriserna ökade 2,1 procent i årstakt i maj jämfört med väntade +2,5 procent. Producentpriserna sjönk med 2,9 procent i årstakt jämfört med väntade -2,5 procent.

Dagens industri tror att Swedbankaktien har mer att ge och rekommenderar köp i måndagens tidning. Risken i aktien bedöms vara medelhög. Tidningen tror att banken kan dela ut mer pengar framöver, vilket begränsar risken för stora kursfall. Aktien handlas till p/e 11,9 respektive 10,7 på vinstprognoserna för 2013 och 2014. Börsveckan ökade också sitt innehav i Swedbank i sin portfölj. Aktien gick fram 0,9 procent som mest handlade.

Astra Zeneca har ingått ett slutgiltigt avtal att förvärva Pearl Therapeutics, ett privatägt amerikanskt bolag inriktat på att utveckla läkemedel från små molekyler för inhalation vid behandling av sjukdomar i andningsvägarna. Den totala potentiella förvärvskostnaden bli upp till 1.150 miljoner dollar och förvärvet ger ingen påverkan på Astra Zenecas finansiella prognos för 2013.

Förvärvet kommer att ge Astra Zeneca tillgång till ett potentiellt nytt läkemedel mot kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), som för närvarande befinner sig i ett sent utvecklingsstadium, plus inhalator- och beredningsteknologi som kan ligga till grund för framtida kombinationsprodukter. Astra Zeneca-aktien gick fram 0,2 procent till 338,10 kronor.

Alliance Oil Companys genomsnittliga råoljeproduktion i maj 2013 uppgick till 54.400 fat per dag. Gasproduktionen var 12.996 fat per dag. Den totala produktionen var därmed 67.396 fat per dag. Försäljningen uppgick till 67.192 fat per dag. Det kan jämföras med att råoljeproduktionen i april var 54.684 fat per dag. Aktien sjönk 2,9 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis norska dotterbolag har fått i uppdrag att hantera alla värdehanteringstjänster i Norge för DNB, Norges största bank. Avtalet är treårigt och det sammanlagda årliga kontraktsvärdet förväntas överstiga 100 miljoner norska kronor. Aktien gick fram 2,0 procent till 128,25 kronor.

Private equity-bolaget Ratos dotterbolag Arcus-Gruppen har i enlighet med tidigare offentliggjorda krav från danska konkurrensmyndigheten tecknat avtal om att sälja varumärket Brøndums till finska Altia. Köpeskillingen (enterprise value) uppgår till 11 miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor, och medför en realisationsvinst i Arcus-Gruppen om 40 miljoner kronor. Ratos ökade 0,8 procent.

Goldman Sachs sänkte rekommendationen på Nordea till neutral från tidigare köp. Aktien föll 0,6 procent till 79,90 kronor.

HSBC höjde riktkursen på Nokia från 2,20 till 1,80 euro. Rekommendationen är kvar på undervikt. Den nya riktkursen motsvarar omkring 19 kronor. Aktien ökade 1,8 procent till 23,64 kronor.

Börsveckan ger i det senaste numret köprekommendationer på Hifab Group och Rejlers. Även industrihandelsbolaget OEM får köpråd. Aktierna ökade med 6,5, 1,6 respektive 4,7 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?