ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

S fortsätter resan högerut

  • Magdalena Andersson, Socialdemokraternas finansministerkandidat.. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Protesterna mot regeringens skattesänkningar har varit enorma. Men steg för steg har Socialdemokraterna närmat sig alliansen. Mycket tyder nu på att resan högerut kommer att fortsätta.

Finansminister Anders Borg har inte bara lyckats genomföra många av de skattesänkningar som den förre Moderatledaren Bo Lundgren drömde om. Anders Borg har även lyckats med konststycket att få med sig Socialdemokraterna på tåget.

”De har hamnat i samma sits som oppositionspartier brukar hamna i. Man motsätter sig förändringar, som man till slut tvingas acceptera”, säger den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Di.se har gått igenom samtliga budgetdebatter sedan maktskiftet 2006. Som en röd tråd löper Socialdemokraternas massiva kritik mot alliansens skattesänkningar.

Så här lät det när den tidigare finansministern Pär Nuder kommenterade Anders Borgs första höstbudget i riksdagen:

”Barnflickorna i Djursholm och Täby ska bli fler. De ska ha låg lön. Samtidigt ska de som köper deras tjänster få sänkt inkomstskatt, sänkt fastighetsskatt och slopad förmögenhetsskatt. De rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.”

Ungefär samma budskap levererades året därpå, när Pär Nuder varnade för kommande nyårssmällar.

”Då träder de i kraft, de stora skattesänkningarna. Först är det inkomstskatten, sedan förmögenhetsskatten och sedan, ju lyxigare villa man har, fastighetsskatten. Man har verkligen anledning att skicka upp champagnekorkarna mot himlavalvet i Djursholm, Askim, Vellinge och statsministerns Täby. Där bor de stora vinnarna med den politik som i dag har lagts på riksdagens bord”, sa han.

Nu, drygt fem år senare, har samma politik i stora drag anammats av Socialdemokraterna. Barnflickorna kan tryggt jobba kvar med statliga subventioner och merparten av alliansens inkomstskattesänkningar ligger fast.

Partiets nuvarande finansministerkandidat Magdalena Andersson anser nu att den gamla förmögenhetsskatten var "behäftad med en del problem" och försäkrar att det är ”främmade” för partiet att dra undan mattan för hushållen när det gäller fastighetsskatten.

”Svenska folket vill inte ha fastighetsskatt", har hon slagit fast i flera intervjuer.

Förut var det Moderaterna som stod i skottgluggen och kritiserades för att ta efter Socialdemokraternas politik. Nu är situationen snarare den omvända – åtminstone på skatteområdet.

”Socialdemokraterna gillar inte det som skett, men av valtaktiska skäl vill de inte ändra på det”, säger Håkan A Bengtsson, chef för vänsterorienterade Arenagruppen.

Tidigare har Socialdemokraterna accepterat de borgerligas skattesänkningar med en viss fördröjning. Men inför höstens budget – den sista före valet – har S-ledaren Stefan Löfven valt en mer offensiv strategi och redan i förväg sagt att partiet accepterar ett eventuellt femte jobbskatteavdrag.

”Vanliga löntagare kommer inte att få höjd skatt med en socialdemokratisk regering”, fastslog han vid en träff med riksdagsjournalisterna tidigare i våras.

Motsvarande uttalande hade varit otänkbart för bara några år sedan. När Anders Borg presenterade regeringens fjärde jobbskatteavdrag i höstbudgeten för 2010 avlossade den tidigare ekonomiskpolitiska talespersonen Thomas Östros följande salva:

”Vårt besked till svenska folket är tydligt och ärligt. Det finns inte utrymme för vårdslösa skattesänkningar. Sverige ska tillbaka till överskott i de offentliga finanserna."

Socialdemokraterna är nu inne på sin fjärde ekonomiskpolitiska talesperson sedan Anders Borg utsågs till finansminister i september 2006.

Efter epoken Nuder och Östros gjorde Tommy Waidelich ett kort inhopp. Han sköt vid flera tillfällen in sig på den halverade restaurangmomsen, påhejad av den dåvarande S-ledaren Håkan Juholt som raljerade över att alliansen prioriterade billigare Toast Skagen framför satsningar på välfärden.

Även den nuvarande talespersonen Magdalena Andersson har gått hårt åt alliansens skattesänkningar. Hon har avfärdat den sänkta restaurangmomsen som ett ineffektivt branschstöd och anklagat Anders Borg för att låna pengar till en ”vidlyftig” bolagsskattesänkning.

Så här sa hon om de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga i SVT:s Agenda för drygt ett år sedan:

”Vi kan konstatera att den reform som regeringen har gjort, genom att sänka arbetsgivaravgiften för alla ungdomar, inte har gett några effekter. Den har inte sänkt ungdomsarbetslösheten.”

Sedan dess har Miljöpartiet bytt fot och ställt sig bakom regeringens sänkning av arbetsgivaravgifterna. Flera bedömare som di.se talat med tror att Socialdemokraterna kan vara på väg att göra samma sak.

När Magdalena Andesson nyligen fick en direkt fråga i Agenda om partiet kan komma att ändra sig om krogmomsen och den halverade arbetsgivaravgiften svarade hon något kryptiskt.

”Så är det i opposition. Där har man varje höst möjlighet att omvärdera hela sin politik.”

Hon har även sagt till di.se att det kan bli ”komplicerat” att vrida tillbaka regeringens sänkning av bolagsskatten, med hänvisning till att flera andra länder signalerat att de också kommer att sänka sina bolagsskatter.

I en intervju med Expressen i samband med Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av april svarade Magdalena Andersson så här när hon fick frågan om eventuella skattehöjningar:

”Det blir en ny omgång i höst och vi får se vad vi kommer fram till då. Vi socialdemokrater ser inget egenvärde i att höja skatter utan det är en avvägning man måste göra varje år."

Håkan A Bengtsson på Arenagruppen varnar för att Socialdemokraternas kursändring kan skapa en osäkerhet bland väljarna kring vad partiet egentligen vill.

”Risken är att de uppfattas som alltför taktiska. Det påverkar trovärdigheten om man ena dagen skäller på skattesänkningar för att nästa dag acceptera dem. Jag tror inte att man kan backa så mycket mer nu”, säger han.

Tyck till