1515

Räntor och valutor: Euron starkare<br />

EMU-spreadarna vidgades åter något på onsdagen, efter att ha krympt på tisdagen. Tyska räntor var vid den tidiga svenska stängningen oförändrade till 1 punkt ned medan spanska räntor var 1-3 punkter upp. Aktiemarknaderna i Europa stod överlag svagt på plus.

Tyska räntor och euron fick en liten skjuts uppåt av tyska data. Industriproduktionen steg 1,2 procent i mars i jämfört med föregående månad, väntat var en nedgång med 0,1 procent, samtidigt som februariutfallet reviderades upp något.

Det tyska ekonomidepartementet uppgav i en kommentar att positiv input kom från kapitalvaror medan byggsektorn verkade i andra riktningen på grund av väderfaktorer. Förbättrade orderböcker och en väntad rekyl i byggsektorn bör ge skjuts åt industriproduktionen kommande månader.

På valutamarknaden har euron stärkts något till 1,314 mot dollarn, medan yenen stärkts marginellt till 98,90 mot dollarn jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Euro/dollar har under de senaste två månaderna i stort sett handlats inom intervallet 1,30-1,32.

Peter Dragicevich på Commonwealth Bank of Australia sa att han inte tror att euron kommer att bryta sig ur det nuvarande intervallet i närtid.

"Spreadarna mellan periferin och tyska räntor har fortsatt att tryckas ihop, vilket är ett bra tecken utifrån svansrisker i Europa. Det har motverkat den svaga makroekonomiska miljön och risken för mer ECB-agerande", sa han till Bloomberg News.

Jörg Asmussen, ledamot i ECB:s direktion, och ekonomikommissionär Olli Rehn deltog på onsdagen vid en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott.

De konstaterade att EU snarast behöver införa den gemensamma banktillsynen och skapa en gemensam mekanism för bankräddning.

Olli Rehn lyfte fram tre lärdomar från Cypernkrisen: att småsparares banksparande verkligen ska vara skyddade, att den gemensamma banktillsynen och en gemensam bankresolutionsmekanism införs, samt att nödlånsprogram måste förhandlas fram snabbt.

På tisdagskvällen upprepade Jörg Asmussen att ECB står redo att sänka räntan på nytt om situationen skulle kräva det, men han betonade samtidigt att ECB måste vara försiktiga eftersom för låga räntor under lång tid kan innebära "reala kostnader".

Kina redovisade på onsdagen en oväntat stark utrikeshandel för april. Utrikeshandeln genererade ett överskott på 18,16 miljarder dollar i april, efter -0,88 miljarder i mars. Enligt Bloomberg News enkät väntade ekonomer ett överskott på 16,15 miljarder dollar.

Exporten ökade 14,7 procent, väntat +9,2 procent, medan importen ökade 16,8 procent, väntat +13,0 procent.

Den kinesiska yuanen steg efter statistiken, dollarn sjönk som lägst till 6,1425 mot den kinesiska valutan - den lägsta nivån på 19 år.

Ekonomer uttrycker dock skepsis inför de oväntat starka utrikeshandelssiffrorna från Kina. Enligt Louis Kuijs, chefekonom för Kina vid RBS, kan den faktiska exporten vara omkring 9 procent lägre än den officiella statistiken, detta eftersom företag maskerar kapitalflöden som handel.

Flera ekonomer har också påpekat att Kinas exportstatistik hittills i år har varit för hög ställt i förhållande till data från Kinas handelspartners, och data för april anses inte överensstämma med de överraskande svaga handelssiffrorna från Sydkorea och Taiwan.

Kinas valutareglerande myndighet, Safe, meddelade tidigare i veckan att den kommer att utöka kontrollen av gränsöverskridande kapitalflöden från exportörer och importörer för att förhindra att spekulativt kapital flödar in i Kina maskerat som betalning för handel.

Svenska räntor var oförändrade till 3 punkter ned efter den förkortade handelsdagen inför Kristi Himmelsfärds dag, medan kronan stärktes 2 öre mot dollarn men tappade 1 öre mot euron till 6,50 respektive 8,54.

Riksgälden rapporterade att statens betalningar resulterade i ett underskott på 0,8 miljarder kronor i april, prognosen låg på ett överskott på 17,8 miljarder kronor.

Prognosavvikelsen förklaras främst av högre vidareutlåning till Riksbanken, samt lägre skatteinkomster (3,3 miljarder kronor mindre än beräknat) och utdelningar på statens aktier.

En enkät från TNS/Prospera visade att marknadsaktörernas långsiktiga inflationsförväntningar är fortsatt stabila på 2 procent. Förväntningarna om Riksbankens reporänta har samtidigt justerats ned något på upp till ett års sikt, som en anpassning till Riksbankens lägre räntebana i den penningpolitiska uppföljningen i april.

Den norska kronan tappade på onsdagen efter svagare data över produktionen i tillverkningsindustrin än väntat.

Klockan 14 riktas blickarna mot Norges Bank, som meddelar räntebesked. Enligt TDN Finans enkät väntar sju av elva tillfrågade ekonomer att styrräntan lämnas oförändrad på 1,50 procent medan resterande fyra tror att räntan sänks till 1,25 procent.

Utvecklingen sedan i mars visar att inflationen var lägre än vad Norges Bank räknat med i mars, men samtidigt har kronan blivit något svagare än antagits. Dessutom har ECB sänkt räntan, vilket kan påverka bedömningen.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?