ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Borg: Glöm inte kronan, Ingves!

  • Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Kronan är nu så stark att den tynger Sveriges export, varnar finansminister Anders Borg. Han uppmanar nu riksbankschefen Stefan Ingves att ge valutakursen större plats i räntepolitiken.

”Kronan har blivit ett bekymmer, särskilt ur ett centralbanksperspektiv. Goda argument talar för att de bör överväga hur de ser på kronan”, säger Anders Borg till nyhetsbyrån Bloomberg.

Så sent som vid presentationen av regeringens vårbudget den 15 april spelade finansministern ned riskerna med kronans förstärkning, och påpekade att politiska risker i samband med eurokrisen var en större källa till oro än valutakursen.

Till Bloomberg säger Anders Borg vidare att kronkursen ska baseras på fundamentala faktorer och prissättas av marknaden.

”Men det finns också risker att du kommer att se för mycket av appreciering. Det är uppenbarligen ett av de bekymmer vi har”, fortsätter Anders Borg.

Kronan har stigit med 28 procent mot euron sedan 2008.

”Vi hade en väldigt svag valuta under en lång tid, men vi vill självklart inte se en överdriven förstärkning av valutakursen, så det här är en fråga som vi måste följa väldigt noga”, säger Anders Borg till Bloomberg.

Tyck till