1515

Svajigt på Stockholmsbörsen

Utvecklingen var oregelbunden på Stockholmsbörsen och de ledande europeiska handelsplatserna när den nya veckans handel inleddes. Avskilda utdelningar från Boliden och Scania samt negativa besked från norskt håll för Lundin Petroleum bidrog hämmande i Stockholm.

"OMXS30-index utmanar motståndet vid 1.200-punktsnivån och en uppgång till nya toppnivåer under hög omsättning skulle vara ett tecken på att uppgången kan fortsätta", skrev analyshuset Redeye i måndagens morgonbrev.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,1 procent uppåt till nivån 1.205. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då en dryg miljard. I Europa var de ledande handelsplatserna samtidigt från 0,2 procent ned till 0,3 procent upp. I London är det dock "Bank Holiday"-stängt på måndagen.

På rapportfronten är det lugnare både på måndagen och under resterande del av denna förkortade handelsvecka, jämfört med närmast föregående veckor. Under måndagen väntas resultat från bland annat Loomis och Indutrade strax efter lunch.

På tisdagen publicerar Lundin Petroleum, Meda, Skanska och Securitas samtliga siffror för årets första kvartal medan Mekonomen och Ratos kvartalsredogörelser väntar på onsdag.

Lundin Petroleum backade 2,1 procent till 152:10 kronor i måndagens öppningshandel sedan bolaget meddelat att testerna av fyndigheten Luno 2 nu har slutförts och resultatet visar flöden på över 2.000 fat per dag. Bolaget räknar med betingade resurser om 25-120 miljoner fat oljeekvivalenter (MMboe), brutto och prospekteringsresurser om 10 - 40 MMboe, brutto. Vidare delgav Norges premiärminister Jens Stoltenberg planer om att höja skatterna för oljebolag på söndagen.

Vidare tappade Boliden och Scania 2,6 respektive 1,8 procent, eller 2:70 respektive 2:50 kronor, sedan utdelningar om 4:00 samt 4:75 kronor avskiljts.

Inom råvarurelaterat var SSAB A upp 1,4 procent. Basmetallpriser har fortsatt ticka högre efter fredagens USA-jobbrapport. Nordea Equity Research har däremot sänkt rekommendationen för Boliden till sälj, från tidigare behåll medan Connecta höjts till behåll, från tidigare sälj. It-företagets aktie klättrade något mer än 4 procent.

Vitrolife och Medivir är köpvärda enligt Börsveckan. Aktierna steg knappa respektive dryga 3 procent.

Även på makrofronten är det en lugn måndag och relativt lugn vecka. Under morgonen inkom svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn på 48,6 för april, från oreviderade 47,3 i mars. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades dock ett något större uppåttick till 48,9. Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 47,0 i april (46,4 i mars), uppreviderat från preliminära 46,6.

HSBC:s index för kinesisk tjänstesektor visade en nedgång till 51,1 i april, jämfört med 54,3 i mars.

Senare i veckan väntar främst på statistikfronten tysk industriorder för mars på tisdagen samt industriproduktionsdata från samma land på onsdagen.

På centralbanksfronten lämnar den australiensiska, norska och brittiska centralbanken räntebesked i veckan.

Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen noterades mellan 0,1 och 0,3 procent högre, strax efter 10.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?