1515

Stockholmsbörsen vägrar lyfta<br />

Utvecklingen var oregelbunden till svagt negativ på Stockholmsbörsen och de ledande europeiska handelsplatserna på måndagen under låg omsättning när London, likt Tokyo, har stängt på måndagen.

Klockan 13.50 var OMXS30 i stort oförändrad runt nivån 1.204. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då endast knappa 3 miljarder kronor. I Europa var de ledande handelsplatserna samtidigt från 0,1 till 0,5 procent lägre. I London är det dock "Bank Holiday"-stängt på måndagen.

På rapportfronten är det lugnare både på måndagen och under resterande del av denna förkortade handelsvecka, jämfört med närmast föregående veckor. Senare på måndagseftermiddagen väntas dock resultat från bland annat Loomis och Indutrade.

På tisdagen publicerar Lundin Petroleum, Meda, Skanska och Securitas samtliga siffror för årets första kvartal medan Mekonomen och Ratos kvartalsredogörelser väntar på onsdag.

Lundin Petroleum backade 2,5 procent till 151,60 kronor sedan bolaget meddelat att testerna av fyndigheten Luno 2 nu har slutförts och resultatet visar flöden på över 2.000 fat per dag. Bolaget räknar med betingade resurser om 25-120 miljoner fat oljeekvivalenter (MMboe), brutto och prospekteringsresurser om 10-40 MMboe, brutto.

Vidare delgav Norges premiärminister Jens Stoltenberg planer om att höja skatterna för oljebolag på söndagen.

Vidare tappade Boliden och Scania 3,6 respektive 2,3 procent, eller 3,70 respektive 3,10 kronor, sedan utdelningar om 4,00 samt 4,75 kronor avskiljts.

Inom råvarurelaterat var SSAB A upp dryga 2 procent. Basmetallpriser har fortsatt ticka högre efter fredagens USA-jobbrapport. Nordea Equity Research har däremot sänkt rekommendationen för Boliden till sälj, från tidigare behåll medan Connecta höjts till behåll, från tidigare sälj. It-företagets aktie klättrade nära 3 procent.

Vitrolife och Medivir är köpvärda enligt Börsveckan. Aktierna steg dryga 3 respektive knappa 8 procent. Medivir har även publicerat kvartalsresultat på måndagen.

Även på makrofronten är det en lugn måndag och relativt lugn vecka. Under morgonen inkom svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn på 48,6 för april, från oreviderade 47,3 i mars. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades dock ett något större uppåttick till 48,9. Euroområdets inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 47,0 i april (46,4 i mars), uppreviderat från preliminära 46,6.

HSBC:s index för kinesisk tjänstesektor visade en nedgång till 51,1 i april, jämfört med 54,3 i mars.

Senare i veckan väntar främst på statistikfronten tysk industriorder för mars på tisdagen samt industriproduktionsdata från samma land på onsdagen.

På centralbanksfronten lämnar den australiska, norska och brittiska centralbanken räntebesked i veckan.

Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen noterades nära oförändrat, strax före klockan 14.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?