1515

Råvaror: Oro i Mellanöstern pressar upp oljepriset<br />

Oljepriset fluktuerade på måndagen då investerare övervägde vilka effekter den geopolitiska oron i Mellanöstern kan ge på flödet av olja i regionen.

Vid klockan 18.23 var WTI-oljan i första termin 0:41 dollar högre till 96:02 dollar per fat. Brentoljan steg samtidigt 1:11 dollar till 105:30 dollar per fat.

Terminerna klättrade så mycket som 1,6 procent efter att Syriens statliga nyhetsbyrå rapporterat att israeliska stridsflyg attackerat ett militärt forskningsområde i utkanten av Damaskus under söndagen.

"Vi såg högre kurser under natten till följd av attacken på Syrien men den rörelsen har lugnat ner sig. Det finns lite olja i regionen och två års stridigheter har inte påverkat oljemarknaden", sade Gene McGillian, analytiker och mäklare på Tradition Energy i Stamford, till Bloomberg News.

Det stöd oljepriset fick från fredagens amerikanska sysselsättningsstatistik, som kom in klart över förväntan, bet sig således fast även i inledningen på den nya veckan.

Syriens informationsminister Omran al-Zoubi sade att attackerna öppnar dörren för alla möjligheter och Syrien kommer att använda "alla medel" för att skydda sitt folk.

"Israels attacker i Syrien kan tolkas som en mer farlig situation i Mellanöstern och att mer politiska riskpremier trycker upp priset. Oljemarknaden reagerar när det är problem i Mellanöstern", sade Robin Mills på Energy Consulting and Project Management.

Storbritannien hade helgstängt på måndagen, varpå inga basmetaller handlades på LME. Tremånadersterminen för koppar noterades 422 dollar högre på 7.270 dollar per ton vid fredagens stängning. Zink och aluminium var samtidigt upp 66 respektive 71 dollar.

På ädelmetallmarknaden handlades spotpriset på guld 4 dollar lägre på 1.466 dollar per uns, medan silvret backade 0:18 dollar till 23:94 dollar per uns.

"Vi måste se en inbromsning i utflödena ur börshandlade guldfonder för att få ett nytt försök till uppgång", sade Xiang Nan, analytiker på Citics Futures, till Bloomberg News.

Noteringar cirka klockan 18.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0:41 USD 96:02:00
Brent, första termin +1:11 USD 105:30:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar 0 USD 7.290
Zink 0 USD 1.890
Aluminium 0 USD 1.890
Nickel 0 USD 15.169
Bly 0 USD 2.048
Tenn 0 USD 20.325Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -4:29 USD 1.466:46
Silver                                 
-0:1830 USD 1,023611


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?