1515

Stockholmsbörsen: <br />"Varningslamporna lyser"<br />

Stockholmsbörsen tappade med de ledande europeiska handelsplatserna på fredagen när ett budrykte lyfte omsättningen och svängningarna i Meda-aktien.
Foto:Scanpix

"De europeiska marknaderna verkar vänta på nästa veckas ECB-möte. Våra ekonomer räknar inte med någon ränteförändring då (med tvåtredjedels sannolikhet) då varken den senaste tidens statistikflöde eller ECB-tjänstemännens nya ekonomiska prognoser varit tillräckligt svaga för att rättfärdiga en räntesänkning", skriver Nomura i ett marknadsbrev.

Banken påpekar att blickarna under fredagseftermiddagen riktas mot USA-data, först privatkonsumtion och privata inkomster (klockan 14.30) därefter Chicago-PMI (15.45) och Michiganindex (15.55).

Klockan 14.20 var OMXS30-indexet 0,7 procent ned till nivån 1.216,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då kring 6 miljarder kronor. I Europa var de ledande handelsplatserna samtidigt från 0,5 till 0,8 procent lägre.

"Nu när OMXS30 under dagen har handlats under stödnivån 1.215 ändras trendstrukturen, som har varit positiv sedan början på maj, till att nu vara negativ med successivt lägre toppar och bottnar som bildas. Detta tillsammans med att vi är inne i ett svagt säsongsmönster, där börsen historiskt sett inte brukar visa någon nämnvärd styrka under perioden maj fram till oktober, gör att varningslamporna lyser. På kort sikt kan vi säkert få en motreaktion uppåt men i ett något längre perspektiv, veckor till månader, är detta en första indikation om att en större korrektion nedåt har påbörjats. Detta scenario stärks om OMXS30 etablerar sig under 1.215-området under en längre period", konstaterar IG:s marknadsanalytiker Michael Canborn i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska makrostatistiken har kommit mer i fokus på senare tid i takt med att diskussionen ökat om när Federal Reserve påbörjar nedtrappningen av de månatliga tillgångsköpen inom det senaste programmet för kvantitativa lättnader.

Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var mellan 0,4 och 0,5 procent lägre inför statistiken.

Arbetslösheten i euroområdet steg som väntat till 12,2 procent i april, från 12,1 procent i mars. Inflationstakten i euroområdet ökade vidare som väntat till 1,4 procent i maj. I april var inflationstakten i euroområdet 1,2 procent.

Ericsson var knappa 2 procent lägre. Telia Sonera var vidare ned 1,2 procent medan Tele2 endast backade 0,4 procent, där Morgan Stanley var stor nettoköpare trots en analysuppdatering med upprepad rekommendation undervikt.

EU-kommissionen vill stoppa teleoperatörernas avgifter för roaming i EU, vilket innebär att konsumenter ska kunna använda sina mobiltelefoner i andra europeiska länder utan att behöva betala extraavgifter, sade EU-kommissionären Neelie Kroes i ett tal, skrev Financial Times på fredagen.

Beslutet kan tänkas påverka negativt på teleoperatörernas intäktstillväxt, men samtidigt driva trafikvolymer om det drivs igenom. Det kan också vara sämre utsikter för investeringar i Europa då det snarare leder till ett större kapacitetsbehov och lägre kvalitet på datatrafiken i mobilnäten än ökade nätinvesteringar på medellång sikt, resonerar Stefan Olsson, analytiker på Ålandsbanken.

Läkemedelsaktien Meda hade som mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen stigit nära 4 procent till 87,10 kronor efter att ha svängt upp och ned under handelssessionen. Rykten florerar om att indiska Sun Pharma ska lämna ett kontantbud i storleksordningen 120 kronor per aktie i Meda, vilket fick aktien att börja lyfta sent på torsdagseftermiddagen.

Aktien var därmed upp trots negativt besked från det europeiska läkemedelsverket, EMA, kring epilepsiläkemedlet Retigabine, där Meda är berättigat till royalty i EU samt USA.

Betsson och Net Entertainment var två andra relativt högt omsatta aktier med dryga 3 respektive knappa 5 procents nedgång. Storägaren Per Hamberg flaggade på fredagen för att han sålt 2,3 procent av kapitalet i Betsson och 2,5 procent av kapitalet i Net Entertainment.

Arcam steg knappa 5 procent. Bolaget har tecknat ett placeringsavtal med Carnegie om att en eller flera nyemissioner med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska göras, motsvarande sammanlagt högst 175.000 aktier.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?