1515

Stockholmsbörsen: <br />Cykliskt i topp<br />

Stockholmsbörsen letade sig efter en öppning på nedsidan uppåt på torsdagen och handlades i en hävdad tendens. Cykliska bolag ledde uppgången.

De ledande Europabörserna hade en något bättre utveckling än i Stockholm. På valutamarknaden noterades en tydlig kronförstärkning mot dollarn, euron och pundet.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,2 procent till 369 och OMXS30 hade stigit med 0,2 procent till 1.225. Omsättningen var 9,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Alfa Laval köper det amerikanska bolaget Niagara Blower Company som jobbar med värmeöverföringslösningar. Bolaget omsatte i fjol 425 miljoner kronor med en lönsamhet som ligger väl över genomsnittet för Alfa Laval. Aktien ökade 1,1 procent till 145,90 kronor.

Ica Gruppens nyemission på 5 miljarder kronor blev fulltecknad. Aktien sänktes 1,4 procent.

Volvo steg 0,8 procent till 98,45 kronor. Goldman Sachs höjde riktkursen från 118 till 126 kronor. Rekommendationen är starkt köp.

Bland övriga mest handlade aktier sjönk Telia Sonera 0,7 procent medan Nordea höjdes 0,9 procent.

Peab klättrade 1,4 procent. Byggbolaget deltar i det konsortium som ska rädda det konkurshotade gruvbolaget Northland. De fyra bolagen Folksam, finska Metso, Norrskenet och Peab investerar vardera 25 miljoner dollar i Northlands obligationer. Norrskenet är delägt av det statliga gruvbolaget LKAB.

Peabs utestående fordringar på Northland kommer som en del av avtalet att omvandlas till en räntebärande leverantörskredit med halvårsvis amortering från januari 2016 till slutförfall senast juli 2020.

Northland ska emittera obligationer för 335 miljoner dollar och teckningstiden löper ut i kväll klockan 22.00.

Vostok Nafta handlas exklusive inlösenrätt. Inlösen ger rätt till aktier i Black Earth Farming och Rusforest. Vostoks aktie steg med 8,8 procent justerat för den avskiljda inlösenrätten.

Creades och Öresund har sålt aktier i Klarna för 133 miljoner kronor. Affären ökar substansvärdet med 2 kronor i Creades och 1 krona i Öresund. Creades aktie stärktes 0,4 procent medan Öresund gick fram 0,9 procent.

Skidanläggningsföretaget Skistar har inför den kommande vintersäsongen justerat upp liftkortspriserna för de vanligaste liftkorten avseende ett anläggningspass med mellan 1,4 och 4,4 procent på den största destinationen Sälen. Det visar en granskning som SIX har gjort. Aktien stängde oförändrat på 78 kronor.

Biogaia har tecknat ett nytt produktions- och licensavtal med Nestlé som avser användning av Biogaias patenterade Lactobacillus reuteri i en ny kategori av produkter. Aktien svarade positivt på beskedet och noterades upp 7,4 procent.

Lappland Goldminers rapport visade på klart lägre intäkter och ökad förlust i första kvartalet. Aktien sjönk 2,9 procent.

Rederiföretaget Transatlantic genomför omstruktureringar vilka ska leda till besparingar på 21 miljoner kronor. Cirka 30 personer berörs av uppsägningar. Aktien var upp 3,1 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?