1515

Råvaror: Guldet håller emot<br />

Oljan drar svagt nedåt och basmetaller uppvisar överlag positiva rörelser på torsdagsförmiddagen. Guldet håller i nattens uppgång över 1.400 dollar per uns.

"Vi ser lite av en safe-haven handel som kommer in. Fysiska köpare har hjälpt till att begränsa nedgångarna men de har också blivit mer priskänsliga och tenderar att stanna sidledes nära nivån på 1.400 dollar", sade Yang Shandan på Cinda Futures till Bloomberg News.

Kring klockan 11 noteras guldet 14 dollar högre på 1.407 dollar, även silvret stiger omkring 1 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något till 1,297 mot dollarn under torsdagsmorgonen.

På oljemarknaden är WTI i första termin 0,47 dollar ned till 92,66 dollar per fat, medan Brent tappar 0,25 dollar till 102,18 dollar per fat.

"Det är tydligt för närvarande att vi har en bias mot nedsidan, med oro för den globala tillväxten och ökade lagernivåer som innebär lägre priser", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på onsdagskvällen att de amerikanska lagren av råolja steg med 4,4 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin steg samtidigt med 1,9 miljoner fat, medan lagren av destillat ökade med 3,1 miljoner fat.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på torsdagen.

Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha sjunkit med 0,5 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha sjunkit med 0,5 miljoner fat.

Lagren av destillat väntas ha sjunkit med 0,4 miljoner fat och kapacitetsutnyttjandet bedöms ha stigit med 0,30 procentenheter.

Opec har ett möte i Wien på fredagen och väntas allmänt hålla sitt "produktionstak" oförändrat på 30 miljoner fat per dag. Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi sade inför mötet att de nuvarande prisnivåerna är lämpliga för såväl producenter som konsumenter, rapporterade den saudiska nyhetsbyrån SPA.

EU-kommissionens ledande indikator för företagsklimatet i euroområdet steg något mer än väntat i maj och den samlade konfidensindikatorn, ESI, ökade i linje med förväntan.

Från USA kommer reviderad BNP-statistik för första kvartalet och nyanmälda arbetslösa, som väntas visa en oförändrad nivå på 340.000 jämfört med föregående veckan.

Bland basmetallerna noteras kopparn 37 dollar upp på 7.301 dollar per ton, medan zink och aluminium båda stiger kring 10 dollar.

"Vi känner att den sentiment-drivna marknaden sannolikt kommer att förbli fokuserad på Kinas makrodata för riktningen i närtid", skrev analytiker på New Zealand Banking i ett kundbrev enligt Bloomberg News.

På lördag publiceras industri-PMI i Kina, som väntas ha sjunkit till 50,0 i maj från 50,6 föregående månad.

Noteringar klockan 11.00:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:47 USD 92:66
Brent, första termin -0:25 USD 102:18
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):

Koppar +37 USD 7.301
Zink +11 USD 1.895
Aluminium +9 USD 1.872
Nickel -15 USD 14.800
Bly +14 USD 2.140
Tenn -25 USD 20.025
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld +13:90 USD 1.407:00
Silver +0:20 USD 22:69


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?