ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Friskolejätte lägger ned

  • Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
En av Sverige största friskolekoncerner, riskkapitalägda JB-koncernen, går i graven. Nedläggningen riskerar att bli nytt bränsle till den infekterade friskoledebatten.

JB Education, som tidigare hette John Bauer, driver ett 30-tal skolor med totalt över 10.000 elever vilket gör företaget till en av de största fristående skolaktörerna i Sverige.

SVT avslöjade i går att bolaget ska läggas ned eftersom de danska ägaren, riskkapitalbolaget Axcel, inte vill skjuta till pengar för att täcka förlusterna. Ägaren bekräftade senare också nyheten.

”Vi har under 2012 och 2013 sammantaget skjutit till ytterligare mer än 100 miljoner kronor. På grund av ändrade marknadsförutsättningar har JB Education 50 procent lägre elevunderlag än för två år sedan. Det har lett till en överkapacitet där vi nu saknar möjligheter att inom ramen för den nuvarande strukturen utveckla skolorna”, skriver Vilhelm Sundström, partner i Axcel, i en kommentar.

Enligt ägaren har man hittat en lösning där samtliga grundskolor och 19 av 23 gymnasieskolor ska ”överlåtas” till andra aktörer. Resten läggs ned.

JB-koncernen fick 2012 hård kritik från Skolinspektionen på grund av brister i undervisningen och har inte klarat den allt tuffare konkurrensen om eleverna. Friskolesektorn pressas i dag hårt av överetablering och vikande elevunderlag på gymnasiet.

På bara några år har gymnasiekullarna minskat med en fjärdedel.

Enligt Di:s källor har Axcel under en tid letat efter en köpare.
”Axcel har inte suttit på sina händer, de har givetvis kontaktat möjliga köpare”, säger en källa.

EQT-ägda Academedia tar över fem skolor, medan Stiftelsen Stadsmissionens skola köper sex gymnasier. Anders Hultin, som var vd för JB Education, fortsätter att driva fyra skolor i ett nybildat bolag.

En annan tänkbar aktör, Kunskapsskolan med Investor i ryggen, var dock inte intresserad.

”Vi har vår eget pedagogiska idé och vårt eget arbetssätt som vi växer med. Vi är inte en spekulant på JB:s gymnasier”, säger Sverigechefen Fredrik Lindgren till Di.

Beskedet om nedläggningen kommer bara dagar efter att den parlamentariska friskolekommittén presenterat sitt slutbetänkande.

Utbildningsminister Jan Björklunds förhoppning var att överenskommelsen skulle få ett slut på debatten om friskolornas villkor, men nu lär den förhoppningen inte infrias.

Efter nedläggningsbeskedet ökar sannolikt trycket på att omsätta kommitténs slutbetänkande, där krav på långsiktiga ägare finns med, i en kraftfull reglering.

”Det känns inte bra att det här händer. Den politiska risken har ökat, den lär öka ytterligare efter det här. De som varit kritiska till riskkapital som ägare till skolor får verkligen vatten på sin kvarn”, säger en källa.

Tyck till