ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Debatt: Stoppa nya 3:12-förslaget

Regeringens förslag till nya 3:12-regler är på väg att bli en ny politisk fadäs. Ilskan växer inom näringslivet och även riksdagsledamöter från flera partier är oroade och missnöjda. Därför bör Anders Borg låta riksdagen säga sitt, och inte gömma undan förslaget i en budgetproposition som inte går att rösta ned, skriver Miljöpartiet.

I grunden är det bra att regeringen ser över de så kallade 3:12-reglerna. Det är ingen tvekan om att skattereglerna för fåmansbolag behöver ändras. Problemet är förslaget om antal ägare.


Att kräva
ett delägarskap i fåmansbolag på minst 5 procent för att få en löneunderlagsbaserad utdelning slår helt galet. Tanken är att förhindra grovt överutnyttjande av regelverket och det är vi givetvis positiva till, liksom förslaget att göra löneunderlagsregeln mer gynnsam för delägare med begränsade lönekostnader. Men på grund av regeringens brist på förståelse för företag drivna av entreprenörskap och innovation begår Anders Borg och Annie Lööf nu ett misstag som står svenska skattebetalare mycket dyrt. Förslaget som var tänkt att hantera stora partnerägda koncerner som överutnyttjar systemet slår nämligen även mot småskaliga och entreprenörsintensiva verksamheter.


Vårdkoncernen Praktikertjänst
med verksamhet i hela Sverige varnar för att 90 mottagningar över hela landet hotas av nedläggning om förslaget blir verklighet. Det blir ett särskilt hårt slag mot många mindre orter på landsbygden. Det framgångsrika it-företaget Netlight som belönades med utmärkelsen Superföretag 2012 av Veckans Affärer och utsågs till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland civilingenjörsstudenter säger att regeringens förslag får absurda konsekvenser, som ger tre gånger så hög skatt för anställda som vågat ta steget och bli delägare i rörelsen.


Anders Borgs
och Annie Lööfs förslag slår alltså mot just den typen av moderna och innovationsintensiva entreprenörföretag som Sverige behöver bäst. Det är företag som nyanställer, blomstrar och skapar nya exportmöjligheter som drabbas hårdast av förslaget.


Miljöpartiet föreslog
nyligen att skatten på anställdas personaloptioner ska sänkas kraftigt, från 57 till 25 procent. Det är en åtgärd som kan leda till breddat ägande, fler jobb och ett uppsving för innovationer och investeringar i svenskt näringsliv.


Enligt uppgifter
som vi har tagit del har regeringen planerat att i dag besluta att lämna förslaget till nya 3:12-regler vidare till Lagrådet. Om Anders Borg och Annie Lööf har lyssnat och inser sitt eget bästa borde de rimligen stoppa processen nu.

Mats Pertoft, skattepolitisk talesperson (MP)
Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson (MP)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Tyck till