1515

Råvaror: Guldpriset stiger<br />

Oljan handlas något lägre på fredagen medan basmetallerna visar en bred återhämtning med uppgångar på 1-2 procent överlag.

Vid klockan 7.15 var WTI-oljan i första termin ned 0,30 dollar, till 93,69 dollar per fat. Motsvarande termin för nordsjöoljan Brent var ned 0,25 dollar till 102,60 dollar per fat.

"Jag förväntar mig lite täckande av korta positioner på förväntningar om att veckodata över nyanmälda arbetslösa kan vara ett tecken på att arbetsmarknaden inte är så dålig som tidigare väntat. Men bevisen finns fortfarande där av en dämpad ton i USA och Kina", sa Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 54,5 i april, jämfört med 55,6 föregående månad.

"PMI adderar till nedåtriskerna för Kina och regionen. Utfallet indikerar att tillväxtmomentum kommer att förbli relativt svagt under andra kvartalet och att ekonomin har gått in på en svagare tillväxtbana", sa Dariusz Kowalczyk på Credit Agricole till Bloomberg News.

I Bloomberg News prognosenkät spår 16 av 34 bedömare att oljepriset kommer att sjunka i nästa vecka.

Dollarn är relativt stabil mot såväl euro som yen under morgonens handel. Fokus på fredagen ligger på den amerikanska jobbrapporten. Sysselsättningen väntas ha stigit med 140.000 personer efter oväntat svaga 88.000 i mars. I privat sektor väntas en ökning med 150.000 personer och arbetslösheten spås ha legat kvar på 7,6 procent.

På basmetallmarknaden handlas tremånadersterminen för koppar 146 dollar upp på 6.994 dollar per ton. Zink och aluminium är upp 32 respektive 34 dollar.

"Bra data från USA har gett stöd åt den tekniska återhämtningen för metaller. Vi befinner oss fortfarande på ett 'sälj på rallyn'-miljö då tillväxten i Kina, som står för 40 procent av den globala konsumtionen, är ifrågasatt", sa Xu Liping på HNA Topwin Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras spotpriset på guld upp 6,76 dollar till 1.474 dollar per uns. Silverpriset har samtidigt stigit 0,19 dollar till 24,03 dollar per uns.

Noteringar kl 07.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,30 USD  93,69
Brent, första termin  -0,25 USD  102,60Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +146 USD  6.994
Zink  +32 USD  1.851
Aluminium  +34 USD  1.845
Nickel  +181 USD  14.861
Bly  +25 USD  1.966
Tenn  +150 USD  19.825Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +6,76 USD  1.473,84
Silver  +0,19 USD  24,03


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?