1515

Stockholmsbörsen: Fallet tilltog<br />

Stockholmsbörsen var under press under hela onsdagen, i linje med övriga europeiska handelsplatser. Det negativa börsklimatet utvecklades redan på tisdagskvällen, efter att stark amerikansk makrodata gav bränsle till spekulationer att Federal Reserve tidigarelägger en nedtrappning av kvantitativa lättnader.

"Det är den huvudsakliga diskussionen: vad kommer Fed att göra, kommer de att strama åt och vad får det för effekter. Det är det som präglar marknaden", sade Ålandsbankens aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

Sämre tillväxtutsikter för Kina och globalt, från IMF respektive OECD, satte också en negativ ton.

Bättre ser det ut för den svenska tillväxten. SCB-statistik visade ett starkare utfall än väntat för BNP-tillväxten i Sverige första kvartalet, något som stärkte svenska räntor och kronan.

Vid stängning hade Stockholms OMX30-index backat 1,7 procent till nivån 1.222. Omsättningen uppgick till 10,5 miljarder kronor.

H&M var mest omsatt, med en nedgång om 2,5 procent, inte bara pressad av det allmänna börsklimatet utan även av en rekommendationssänkning från Goldman Sachs som satt sälj på aktien.

Bland övriga tungviktare sjönk Ericsson 1,1 procent och Telia Sonera stängde 1,2 procent ned. I banksektorn var Swedbank ned 2,7 procent medan Nordea och SEB båda noterades 1,9 procent lägre. Handelsbanken 2,1 procent.

Lastbilsbolagen Volvo och Scania handlades också ned, om än något mindre än övriga storaktier.

"De starka orderingångar som lastbilsbolagen rapporterade för det första kvartalet börjar sätta sig på marknaden och gör att de kommer att gå hyggligt starkt", noterar Lars Söderfjell.

Volvo och Scania stängde 0,8 respektive 0,9 procent lägre.

SCA, som fått en säljrekommendation i veckans utgåva av Affärsvärlden, föll 3,9 procent.

Ett undantag i OMXS30-index var Tele2 som, stärkt av höjd rekommendation från Credit Suisse, steg 1,5 procent.

Råvaruaktierna dominerade nyhetsflödet på bolagssidan.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil kom med rapport och avancerade 6 procent. Bolaget gör bedömningen att resultatet kring den etiopiska Sabisa-brunnen redovisas om cirka två veckor.

PA Resources steg 3,9 procent. Bolaget meddelade på morgonen att det farmar ut 70 procent av sina offshoretillgångar samt relaterade åtaganden i Tunisien till operatören Enquest, vars aktie föll 2,3 procent.

Prospekteringsbolaget Shamaran tappade 8,8 procent. Vd Pradeep Kabra sade i samband med ett aktieägarmöte på tisdagskvällen till Nyhetsbyrån Direkt att produktion vid Atrush-fältet bedöms komma igång någon gång under det andra halvåret 2014 vilket mottogs negativt av marknaden.

I övrigt kom Finnvedenbulten med beskedet att det renodlar sin gjuteriverksamhet, vilket väntas ge en årlig resultatförbättring med cirka 20 miljoner kronor. Aktien steg 2,5 procent.

Efter en mellandag, väntas på torsdagen en ny omgång USA-makrodata, bland annat reviderad BNP-data för det första kvartalet.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?