1515

Nordenbörser: Fall på bred front<br />

De nordiska börsindexen var lägre vid onsdagens stängning, i likhet med utvecklingen på de europeiska och amerikanska börserna.

Det nordiska storbolagsindexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var 1,8 procent lägre på indexnivån 1.161.

Efter tre dagar av uppgångar, som fört Köpenhamnsbörsens C20 Cap till den högsta nivån någonsin, sjönk Danmarks ledande index tillbaka 1,4 procent på onsdagen. GN Store Nord var lägst med ett kursfall på 2,5 procent.

Utanför storbolagsindexet handlades Bavarian Nordic upp 3 procent, sedan bolaget meddelat att det hoppas kunna utöka sin läkemedelsportfölj med ytterligare en läkemedelskandidat för behandling av cancer.

I Norge stängde Oslobörsens OBX-index 1,0 procent lägre, med Fred Olsen i botten med en nedgång på 6,5 procent. Seadrill var bland bästa aktier inom indexet, trots en nedgång på 0,1 procent. Aktien gavs visst stöd av att flera analytiker höjt sina kursestimat efter tisdagens kvartalsrapport, där kvartalsresultatet var bättre än väntat.

I topp bland de tre aktierna på plus hittades solenergibolaget Renewable Energy, efter att Citigroup lämnat en aktieanalysuppdatering på onsdagen.

"Vid två kronor per aktie är REC fortsatt värderat till 60 procent av det bokförda värdet. Detta står i kontrast till asiatiska konkurrenter med högre produktionskostnader som handlas närmare det bokförda värdet", resonerade analytikerna vid Citigroup, i analysen som refereras av TDN Finans. Aktien steg 1,7 procent till 2:17 norska kronor per aktie.

Helsingforsbörsens storbolagsindex H25 backade 1,2 procent, där stålbolaget Outokumpu var i botten med en nedgång på 3,6 procent.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?