1515

Europabörser: Humöret dämpas<br />

Europabörserna rekylerade tillbaka på onsdagen efter breda uppgångar i inledningen av veckan. Vinsthemtagningar och oro över risken för minskade stimulanser från den amerikanska centralbanken Federal Reserve dämpade sentimentet.

Under gårdagen uppvisades stark statistik i USA över såväl konsumentförtroende som huspriser, något som ledde till stärkta kurser initialt, men som senare reverserades något.

"Det finns oro att den amerikanska statistiken visar att Federal Reserve kan börja dra ned på dess kvantitativa lättnadsprogram vilket har lett till vinsthemtagningar av vissa investerare i den tidiga handeln", sade Andy McLevely, tradingchef hos Interactive Investor, enligt Dow Jones Newswires.

Dagen är relativt tom på statistik vad gäller Europa. Tyska siffror visade att arbetslösheten i Tyskland uppgick till säsongsjusterade 6,9 procent i maj, vilket var oförändrat sedan april och tillika det väntade värdet enligt Dow Jones Newswires.

Vidare har Financial Times rapporterat att EU-kommissionen kommer att röra sig bort från ekonomisk åtstramningspolitik och kommer att tillåta tre av EU:s fem största ekonomier att ha större budgetunderskott än vad reglerna tillåter.

Frankrike, Spanien och Nederländerna kommer att få klartecken kring sina budgetunderskott, samtidigt som Italien kommer att komma ur den utökade granskningen av sitt underskott, trots den nya premiärministerns besked om att planerade skattehöjningar dras tillbaka, uppgav tidningen.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sade dock på tisdagen att regeringen håller fast vid sina underskottsmål.

EU-kommissionen kommer under dagen att presentera ekonomiska rekommendationer för enskilda medlemsländer.

I eftermiddag väntas sedan tysk KPI, Redbooks detaljhandelssiffror från USA och styrräntebesked från Kanada.

Nedgången på börsen var bred och samtliga sektorindex tappade mark under förmiddagen. Mot strömmen gick BMW med en uppgång på 0,5 procent. Även försäkringsjätten ING visade visst motstånd genom att handlas strax över nollan.

Kazakhmys och Evraz tappade 3,8 respektive 2,6 procent sedan Stoxx meddelat att de plockas ut ur dess Stoxx 600 sektorindex. Indexnedgången hölls dock nere då gruvjättarna BHP Billiton och Rio Tinto handlades ned mer lindriga 0,2 procent. Klöckner gick åt andra hållet och ökade 0,8 procent.

Peugeot handlades ned 3,3 procent i Paris sedan franska La Tribune fått uppgifter om att biltillverkaren för diskussioner om ett kapitaltillskott.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?